Přeskočit na hlavní obsah

Kuře jako mazánek

Tuhle pomazánku jsem poprvé ochutnala u manželových rodičů a přiznám se, že jsem nepřišla na to, co jsou zač ty drobné bílé kousíčky. Nebyl to sýr, rybí chuť to taky nemělo. Bylo to kuřecí maso. Koho by to napadlo. Zbyde-li vám vařené kuřecí maso, které nedáte všechno do polévky, můžete je beze zbytku zpracovat do této pomazánky. Nemáte-li vařené kuřecí, klidně osmažte na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, stačí jen osolit a opepřit, potom už je jen nakrájejte ještě na drobnější kousíčky a základ pro pomazánku je na světě.




Pomazánka z kuřecího masa
.............................................
kuřecí maso 
(prsa, vykoštěné stehno nebo vařené maso, 
co jste neobrali do polévky)
cibule
okurka sterilovaná 
majonéza
pomazánkové máslo (žervé, lučina)
sůl, pepř

Na tuto pomazánku můžete zpracovat vařené kuřecí maso, které jste neobrali celé do polévky a nemáte pro ně další využití. Nemáte-li maso z vývaru a přesto máte chuť pustit se do pomazánky, použijte maso syrové, které prostě jen tepelně upravíte.

Syrové kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a v pánvi na rozpáleném oleji osmahněte dozlatova. Nechte vychladnout a pak je nakrájejte ještě na drobnější kousíčky.
K připravenému masu přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou okurku nebo dvě, podle velikosti a vaší chuti ať nemáte pomazánka moc kyselou. Manželova maminka přidává v této fázi už jen tatarku, ale mě přijde, že se pomazánka rozteče a je mastná, zkusila jsem přidat pomazánkové máslo a pomazánka získala jemnější krémovější strukturu. Na závěr už jen dochuťte solí, pepřem a máte hotovo. 







Za pár minut hotová skvělá večeře pro rodinu nebo rychlé osvěžující pohoštění pro návštěvu. S čerstvým křupavým pečivem k tomu neuděláte nikdy chybu.

                                                                          Iva Růžičková

Komentáře