Přeskočit na hlavní obsah

Vobyčejná čočka

Netajím se tím, že jsem milovníkem pěkně propečené, no spíš středně propečené, hovězí flákoty, ale někdy je potřeba maso vynechat a to pak přijde na řadu třeba taková jednoduchá obyčejná klasika jako je čočka na kyselo. 
Kdo by ji neznal. Náš Honzík, když byl malý prohlásil: "Hrášky v čokoládě já jíst nebudu!" a nakonec si namáčel chleba do čočky a jen si pochutnával. 
Jenže někdy se nezadaří tak, jak bychom si představovali. Vznikne cosi, za co by se mistr řemesla zednického nemusel vůbec stydět. Nejen barvou, ale hlavně konzistencí připomíná hustá hmota spíše maltu než jídlo, které se má servírovat rodině k obědu. Možná snad v době, kdy stavěli Karlův most, by mi za takové skvělé lepidlo ruce utrhali. 
Ale abych si příště neutrhla ostudu, našla jsem způsob, jak se této čočkové maltě vyhnout. Nejen že teď čočka na talíři vypadá lépe, ale i lépe chutná. Rozhodně si nezaslouží menší pozornost a péči jen proto, že je obyčejná.




Čočka na kyselo
....................................

čočka
sůl, voda, ocet

jíška:
1 středně velká cibule
2 lžíce sádla
10g hladké mouky


Zahrejte si na Popelku a čočku přeberte, všechny kamínky a nečistoty odstraňte. Pak čočku propláchněte v cedníku studenou vodou a nasypte ji do kastrolu, zalijte studenou vodou, zakryjte poklicí a pomalu ji přiveďte k varu. Můžete přidat bobkový list nebo čerstvé bylinky - např. tymián, saturejku nebo majoránku, čočka nebude pak tolik nadýmat. Povařte 2 minuty, pak čočku sceďte, vraťte ji zpět do kastrolu a přilijte novou studenou vodu. Takže nyní jste čočku zblanšírovali, a ta vám to oplatí, jak na vzhledu tak i na chuti. 
Čočku mírně osolte, zakryjte kastrol poklicí a znovu pozvolna přiveďte k varu. Nechte ji jen mírně bobublávat, nespěchejte na ni, nemíchejte s ní, jenom občas kastrolem jemně zatřeste. Mícháním byste zbytečně zrnka čočky poničily. 

Než bude čočka měkká připravte si jíšku: v kastrolku rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji změknou, přisypte hladkou mouku a míchejte až jíška zezlátne. 

Uvařenou čočku sceďte. Scezenou vodu z čočky si ponechejte, část jí přilijte do kastrolku k cibulové jíšce a metličkou dobře rozmíchejte, podle potřeby dolévejte další čočkovou vodu, osolte podle chuti a pak nechte zvolna provařit tak 15-20 minut, až se ztratí mouková chuť. Nezapomeňte míchat, protože takovéto omáčky se rády  přichytávají na dno kastrolu. Provařenou omáčku dochuťte octem, popř. solí, tak jak vám bude chuťově vyhovovat. Můžete také podle potřeby jemně doladit cukrem.

Nakonec promíchejte omáčku s uvařenou čočkou, ještě krátce prohřejte, aby čočka nebyla studená a můžete podávat. Přílohu zvolte jak vy sami máte rádi, vařené vajíčko nebo volské oko, opečený párek nebo klobásu, krajíc chleba a moje maminka  vždycky smažila k čočce na kyselo prázdé vdolky s dírkou uprostřed. 



A protože i já sama jsem měla občas místo čočky maltu, mrkla jsem k těm chytřejším do jejich knih a vyčetla jsem, že optimální poměr vody a čočky je zhruba 1 díl čočky, 2 díly vody, voda se zcela beze zbytku vstřebá. (čočka vhodná do salátu apod.) 
Ale pozor, pokud vaříme polévku nebo čočku na kyselo, kde je zbylá voda potřeba k dalšímu postupu, dejte jí o něco víc, tak 3 díly vody na díl čočky.



Čočka má hned několik předností, není tedy vůbec marné zařadit ji do svého jídelníčku. Čočka vás zasytí, dodá tělu energii, má spoustu vlákniny, bílkovin, železa, manganu a vitamínu B6. 

Tak hola hola, čočka volá!

                                                                           Iva Růžičková

Komentáře