Přeskočit na hlavní obsah

Utřete si nivu

Na svačinku, jako rychlá večeře, pro hosty a návštěvy, s pečivem, na chlebíčky, na to všechno se dokonale hodí pomazánky. Dokonale ladit bude s kolečkem čerstvé okurky, plátkem papriky, ředkvičky nebo kouskem rajčete. Nenápadně ji posypte nadrobno nakrájenou pažitkou, zelenou cibulkou či řeřichou, i takto jí to bude krásně slušet. Rodinní příslušníci a návštěvy to ocení, jíme přece také očima.

V ledničce se nám jen tak ledabyle válela niva a odpoledne měla přijít návštěva,. Vzpomněla jsem si, že se v obchodech prodává pomazánka z třené nivy. Zalistovala jsem v jedné kuchařce, abych zhruba věděla, jak na ni a skvělá svačinka byla za chvilku hotová.







Rozpis berte jako takový návod a podle pikantnosti sýru si upravte poměr surovin. Bude-li sýr jemnější, dejte méně másla (100g) a více sýra (200g). S výslednou chutí můžete samozřejmě experimentovat. Čím lepší sýr použijete, tím jemnější chuť bude pomazánka mít.


Pomazánka z třené nivy
..............................

150g másla
150g nivy
100g měkkého tvarohu
mléko

Máslo utřete do pěny, pomazánka tak bude pěkně nadýchaná, po troškách přidávejte najemno nastrouhanou nivu a zašlehávejte do másla, poté po lžících zamíchávejte tvaroh, ještě pár minut vše prošlehejte ať se všechny suroviny propojí. V této fázi je pomazánka dost hustá, podle potřeby ji rozředíte mlékem.




Tak se s ní dlouho nemažte a pěkně si ji namažte!
                                                                        Iva Růžičková 

Komentáře