Přeskočit na hlavní obsah

PUNČ ochy

A přece máme leden rádi. Mrzne až praští a z rybníků a řek jsou rázem přírodní ledové plochy lákající k bruslení. A to by byl hřích je nevyužít. Tento týden každé odpoledne trávíme pár hodin na zamrzlém koupališti za vesnicí. Kluci a tatínci se mění v prvoligové hokejisty, mezi nimiž občas projede zatoulaná malá krasobruslařka. A my maminky, mohlo by se zdát, že celou dobu jen klábosíme, ale my máme veledůležitou funkci. Zajišťujeme servis a cateringové služby jak pro sportovce, tak diváky. 
To, že mají všichni zmrzlé ruce a nohy vám určitě nemusím povídat. V takových chvílích přijde vhod něco na zahřátí. A že při bruslení jednomu vyhládne? I to není problém. Každá maminka má totiž v termosce něco teplého a v krabičce něco sladkého. Takže se potom takové obyčejné bruslení mění v menší hostinu - na výběr jsou buchty, zákusky, dokonce i škvarková pomazánka s chlebem. A že někdo přišel jen s bruslemi? Nevadí, všeho je dost pro všechny a tak to má přece být, pohoda, zábava a hlavně dobrá nálada.






V mém receptovém sešitě mám už několik let schovaný recept na punč, teprve loni na Vánoce jsem ho vyzkoušela a docela nám zachutnal. Co  vzít s sebou na zahřátí na dnešní bruslení, bylo zcela jasné. Punč. 
A víte, kde se punč vzal? Z Indie byl tento nápoj v 17. století přivezen do Anglie, odtud se rozšířil do dalších zemí. Slovo punč, převzaté z anglického "punch", původně pochází z hindského výrazu "panča", což znamená pět. Punč se totiž připravoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citronu, vody a čaje nebo koření. 
Punč můžeme připravit ve variantě bez alkoholu, tak si na něm mohou pochutnat  i děti.




p u n č
..............................

12 lžic cukru krystal 
1 l vody
6 ks hřebíčků
3 ks celé skořice 
3 ks badyán
0,5 l pomerančového džusu
šťáva ze 2-3 citronů
1 l červeného vína
0,5 l rumu

Do vyššího hrnce odměřte cukr a za stálého míchání vařečkou rozpusťte na karamel,  poté velmi, velmi opatrně přilijte vodu. Karamel je horký, kdybyste nalili vodu příliš rychle, mohl by na vás vyprsknout. 
Karamel ve vodě ztuhne a utvoří hrudky, zvláštní tvary a krátery, nechte ho ve vodě rozvařit. Ikdyž jsem tomu ze začátku nevěřila, opravdu se rozpustí. Přidejte koření a ještě pár minut povařte ať se koření rozvoní, můžete přidat na kolečka nakrájený pomeranč i s kůrou, samozřejmě pořádně omytou.




Přilijte ostatní ingredience kromě rumu, přiveďte k varu, krátce zahřejte a vypněte. Nakonec přilijte rum, promíchejte, ale už nevařte. Máte-li rádi punč sladší, klidně si ho doslaďte.



A teď už vám nic nebrání vychutnávat lahodný nápoj doma u kamen nebo venku, nazujte si teplé punčochy a hrníček s punčem do ruky.
                                                                          Iva Růžičková 

Komentáře