Přeskočit na hlavní obsah

Ořechový cop není makový závin

Na tenhle zapletený cop jsem se chystala už pěkně dlouho. Když jsem poprvé uviděla recept v časopise ani na chvíli jsem nezaváhala, hned mi bylo jasné, že pro hruškové povidlí, které jsem na podzim uvařila, bude tohle to pravé ořechové.
Doma jsem rychle očima přelétla postup a pak jsem si stránku s receptem z časopisu vytrhla a schovala. Pustím se do ní až bude více času. Zdálo se totiž, že s touhle buchtou strávím v kuchyni delší čas než je obvyklé. Pokaždé, když jsem se rozhodla se do ní pustit, něco mi to překazilo. Nakonec se ale ukázalo, že během kynutí a přípravy těsta lze zvládnout tolik věcí a člověk nemusí dřepět doma jako buchta. Zajela jsem na malý nákup do Velké Bíteše, zavezla Amálku do mažoretek, vyžehlila prádlo a stihla jsem přitom dokonce i úklid koupelny. A při zaplétání proužků těsta mě můj muž lákal, abych jela s ním a dětmi na plavání. Ano jistě, pojedu, ale až se tahle buchta dopeče.






Ořechový cop z kynutého těsta

..................................................................

těsto:
360g hladké mouky
3 lžíce cukru krupice
250ml mléka
23g čerstvého droždí
113g másla
3 žloutky
1/2 lžičky soli
1 vejce na potření


náplň:
200g mletých vlaškých ořechů
50g moučkového cukru
50g medu
2 lžíce strouhanky 
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
80ml mléka
kdoulová marmeláda / hruškové povidlí


Nejdřív si připravte kvásek - ve vlažném mléce rozmíchejte trochu cukru, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě stát. Mezitím v míse smíchejte mouku, cukr, sůl, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a zpracujte do těsta podobné drobence. Přilijte vzešlý kvásek, žloutky a zamíchejte těsto, ale nehněťte. Mísu s těstem zakryjte potravinářksou folií a uložte na dvě hodiny do ledničky. 

Pracovní desku nebo vál posypte moukou a z chladného těsta vyválejte obdélník. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali list papíru - bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte a znovu přeložte, takto zopakujte ještě dvakrát, pak zabalte těsto do folie a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomhle stavu na vás těsto počká až tři dny.

Příprava náplně: mleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou a citronovou kůrou a zalejte horkým mlékem. Nechte směs odstát. V případě potřeby přidejte strouhanku, směs by neměla být ale příliš řídká.


Chladné těsto rozdělte na poloviny, vyválejte obdélník a přeneste na plech na pečící papír. Doprostřed těsta nejdříve natřete marmeládu, já jsem použila hruškové povidlí, a nahoru dejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte nožem nebo rádýlkem na proužky, střídavě je překládejte od vršku přes sebe, jako když pletete cop. 

Zapletené nechte dalších 30 minut nakynout a pak potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předem nahřáté troubě na 190-200°C. Pokud  během pečení copy tmavnou, zakryjte je pečícím papírem.



Kdybych měla zhodnotit úspěšnost tohoto ořechového copu na stupnici od jedné do pěti, za mě je to bezkonkurenčně jednička. A jak jistě víte, můj muž sladkým jídlům a vůbec buchtám moc nefandí, ale tentokrát mi sám od sebe přišel říct, že už jí šestý kousek. Asi mu po tom plavání pěkně vyhládlo. 

                                                                            Iva Růžičková

Komentáře