Přeskočit na hlavní obsah

Koblihové hody

Nejlepší je čerstvá, právě usmažená, ještě horká. Když ji rozlomíte na půl, jemně se z ní kouří, těsto nadýchané jako peřinka, teplá marmeláda uvnitř voní, vnější krustička mírně křupne, když se do ní zakousnete. Proč se zdržovat nějakým cukrováním, tahle první masopustní kobliha se musí ochutnat hned.

Na to, že můj muž opravdu buchtám moc nedá, tak s čerstvými koblihami docela zatočil. Druhý den ráno u snídaně ale řekl: "Dneska už to není ono. Je to jako keclej rohlík, holt už jsou druhej den. Nejlepší koblihy mívala naše sousedka, ty byly dobré i druhý den. Nevím, jak to dělala, jaký fígl na to měla. Vždycky jsem se těšil na "Vostatky", jak si je u ní dám. Možná to bylo způsobem kynutí, možná ....."



Ha! Možná! Možná že bych tu koblihu po něm nejradši hodila. Aspoň třídenní, ať má z toho bouli na čele. Nikdo se ho o koblihový rozbor neprosil. A to jsem zadělávala těsto na koblížky podle receptu naší ketkovské sousedky Liby, která měla koblížky vždycky nadýchanější než ty naše. Ranní pohoda u kávy s včerejší koblihou byla tatam. 
A to by mě tedy fakt zajímalo, jaké kouzlo ta jeho sousedka použila, že měla koblihy i druhý den jak čerstvé. Možná jestli ony ty vostatkový maškary než došly k nim na konec dědiny, nebyly celý promrzlý z toho chození po dědině a nebo naopak natolik posilněný kořalkama, že neměly na ty koblihy už tak bystrý jazýček. Vždyť i kobliha z obchodu, ve které je určitě spousta nakypřícujících látek, není druhý den nic moc. Jak se říká: "Důvěřuj, ale prověřuj!", letos si je zajdu k té sousedce ochutnat sama.
Ale za pravdu musím mému muži přece jen dát, nejlepší koblihy jsou opravdu ty čerstvě usmažené. Nač je schovávat, snězte je hned!




Koblihy
..................................
500g hladké mouky
40g cukru krupice
50g másla
4 žloutky
30g čerstvého droždí
250ml mléka
2 lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
špetka soli

Vlažné mléko trochu oslaďte a rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a postupně přidávejte žloutky. Pak přidejte kvásek s částí mléka, postupně přisypávejte mouku promíchanou se solí a citronovou kůrou, přilévejte zbytek mléka a na ovonění přidejte ty dvě lžíce rumu. Vypracujte hladké nelepivé těsto, mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto v teple kynout asi hodinu.



Vykynuté těsto můžete vyválet na plát a vykrajovat kolečka, která pak naplníte marmeládou a druhým kolečkem přiklopíte, kraje přitlačíte pevně k sobě, aby náplň při smažení nevytekla. Nebo můžete, jako já, pracovat s těstem postaru - lžící "vyhazovat" z těsta na vál bochánky, kterým pak uděláte trošku kulatý tvar. Jemně je zplácnete, ale pozor ať je zbytečně moc neuplácáte a doprostřed každé placičky dáte náplň. Meruňková marmeláda je skvělá, nám už došla, tak jsem použila rybízovou a višňovou. Kdo má rád povidlí, i tahle kombinace má něco do sebe.



Pak jen bochánky pečlivě spojíte, zamotáte, prstíčkama pěkně těsto pospojujete, aby náplň nevytekla při smažení ven. V dlaních ještě opatrně upravte do kulata. Spojovanou částí posaďte koblížky zpět na vál, kde budou čekat na ostatní než je všechny zamotáte, ony zatím ještě trošku nakynou. 

Koblížky smažte z obou stran ve vyšší vrstvě oleje, usmažené je pokládejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk. Pak jen stačí jemně pocukrovat a můžete se do nich směle pustit.



Věděli jste, že ....
.... trochu jsem pátrala, jak to vlastně s koblihou a koblihem je. V češtině je kobliha rodu ženského, tedy ta kobliha zatímco mužský rod - koblih - je pouze nářeční. Na stránce https://czechtongue.cz je krátké vysvětelní a dokonce tam mají i mapku výrazů a nářečí, kterou jsem si dovolila použít.









Až budete pořádat koblihové hody, ať jsou pouze ve smyslu hodování, cpaní se a přecpávání a boule ať se vám dělají jen za ušima - z té dobroty.  
A buďte veselí, radujte se, tančete, když je ten masopust a místo koblihy hoďte po své/m milé/m raději zamilovaně očkem.  :-) 

                                                                             Iva Růžičková

Komentáře