Přeskočit na hlavní obsah

Malý / nový dort

Tak jako se mění trendy v módě, tak je tomu i v gastronomii a ani cukrařské výrobky nepokulhávají za módními vlnami. Pryč je doba dortů načinčaných máslovým krémem ve stylu čím více krému, tím lépe, dortů zdobených růžičkami z mléčné hmoty doplněné živými lístky zelence či asparágusu a u nás doma také konec sladkým marcipánem potahovaným dortíkům. Stejně jsem ten marcipán jedla jen já, děti ho vždycky oloupaly. 
A že jsem jako malá načichla tím vším vařením a pečením, kterého bylo kolem mě plno a nesčetněkrát jsem koukala mamince pod ruce, když dělala dort, řekla jsem si, že letos se pustím do narozeninového dortu sama. Teorie mám dost a obkoukáno něco taky. Rozhodla jsem se pro lehčí verzi dortu, s krémem ze šlehačky a mascarpone a nejobvyklejší a nejrozšířenější piškotový korpus jsem ihned zavrhla. Nechtěla jsem, aby se mi krém do korpusu vcucnul a pak to bylo celé takové rozblencané. Projela jsem pár mých oblíbených blogů a u paní Katky Na vidličku jsem napíchla následující recept. Pro naši oslavu přímo jako stvořený!







Dort s malinami
............................................
4 vejce
220g cukr krystal
1 lžička vanilkového extraktu
250ml oleje
250ml podmáslí
400g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli

Vajíčka s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte vanilkový extrakt a velmi opatrně tenkým pramínkem přilévejte olej a podmáslí. V mouce promíchejte ostatní sypké suroviny a vmíchejte do tekuté směsi.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Nalijte těsto do formy a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C. Vpichem špejle zjsitíte, zda je korpus upečený. Než dort vychladne, připravte si malinové pyré a krém.



Malinové pyré
...................................
250g malin (můžou být i mražené)
2 lžíce cukru krystal
2 lžíce vody
2 lžičky kukuřičného škrobu

Do kastrolku dejte maliny, cukr a vodu a na mírném ohni vařte 5-7 minut. Škrob rozmíchejte do hladka v trošce vody a přidejte k malinám, krátce povařte až pyré zhoustne.


Krém:
........................
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání
100g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
(lze nahradit vanilkovým cukrem)

Mascarpone a cukr lehce promíchejte, přilijte smetanu a na nízké otáčky chviličku prošlehejte, aby se suroviny spojily, pak zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte tuhý krém. 
Většinou když se pustím do něčeho s jistotou a velkým sebevědomím, tak se vždycky něco po...pokazí. Nejednou jsem vyhazovala celou šlehačku vylepšenou zlepšovákem zvaným ztužovač šlehačky, nejednou jsem přešlehala krém z mascarpone. Tak raději mixér neopouštím a stále sleduji konzistenci krému, aby se  nepřešlehal a nezdrcnul.


Jak na sestavení dortu: 
...........................................................

ve třech větách asi takto:
korpus prokrojte, díly namažte krémem a rozetřete na něj malinové pyré, díly slepte na sebe, celý dort poté pomažte zbylým krémem. Vrchní plocha se nabízí ke zdobení, popusťe uzdu fantazii nebo jednoduše naskládejte ovoce a zalijte želatinou. 

a podrobnější pracovní postup asi takto:
Jelikož nevlastním žádné cukrářské náčiní, pomůcky ani vychytávky, musela jsem si vystačit s obyčejným nožem a silikonovou stěrkou na těsto. Vlastně jediné co mám, je dlouhý nůž na rozkrojování dortů, který mi věnovala maminka a zdobící sáček plus dvě kovové špičky, které jsem koupila před vánocemi, s úmyslem upéct sněhové pusinky. 

Upečený dortový korpus jsem prořízla a jednotlivé díly slepila krémem. V prostřední vrstvě jsem na krém rozetřela malinové pyré a pak milý dort posadila s dřevěnou podložkou na hrnec obrácený dnem vzhůru, to abych se k dortu nemusela tolik ohýbat. Otáčela jsem hrncem, v jedné ruce nůž, v druhé stěrku a natírala na boky dortu krém. Naštěstí jsou teď v módě tzv. nahé dorty, takže vůbec nevadilo, že korpus  místy prosvítal. 

Část krému, určenou na zdobení, jsem naplnila do sáčku se zoubkovatou špičkou a kolem dokola, nahoře, po obvodu dortu jsem nadělala krucánky a bobečky. Do takto ohraničeného prostoru jsem posadila jednu malinu vedle druhé. Maliny jsem použila mražené, před skládáním na dort jsem je nechala v pokojové teplotě povolit. Pak už jen připravit želatinu dle návodu na sáčku a nalít na maliny.


A že v některých věcech jsem doslova puntíčkářka a mám ráda věci dokonalé, v případě tohoto dortu jsem se svým výrobkem moc spokojená nebyla. Želatina utíkající skulinkami mezi krémovými krucánky mě mrzela. Ale i tak se dort snědl do posledního drobečku. Neměla jsem šanci ho rozkrojený vyfotit. Zbytek, na který jsem se chystala s foťákem, si odnesly děti k večeři a vrátily mi jen prázdné talířky.




Tak krásné narozeniny dětičky naše!
                                                                         Iva Růžičková 

Komentáře