Přeskočit na hlavní obsah

Likér na čekanou i pro nečekanou

Jedna moje babička mívala na Vánoce vajíčka naložená ve vápenném roztoku, jako železnou zásobu, kdy slepice mají "nesnášenlivé" obdobíDruhá moje babička mívala na Vánoce vaječný likér, jako zásobu na čekanou i nečekanou návštěvu. Po babičkách můžete zdědit ledacos, nějaké ty geny, ale hlavně ty recepty.
Seděla jsem v kavárně u kapučína a jablečného štrůdlu. Čekání na svého muže až skončí jednání s chlapíkama - tedy obchodními partnery, jsem si krátila tříděním fotek a psaním. Jenže koukání po okolních lidech bylo silnější lákadlo než psaní o vaječném likéru. A v tom slyším takového padesátníka v pleteném svetru s norským vzorem říkat:
"Moje matka ho mívala v sekretářu, schovanej až nahoře, abysme jako děcka na něj nedosáhly. Když k nám přišla návštěva, tak jim nalila. Pokaždý jsem nedočkavě čekal, kdy budu moct prstíčkem vylíznout tu její vypitou štamprdlu. Taková to byla dobrota ten její domácí vaječňák. Matka ho dělávala každý vánoce...."
Polkla jsem naprázdno, štrůdl už dávno zmizel a já byla rázem malá holka, malým prstíčkem jsem vylizovala zbytky likéru, moje mladší sestra dělala totéž a naše babička jakbysmet. 
"Tak na ty Vánoce!" vyrušilo mě od vedle. Pět postarších chlapíků pozvedlo svoje skleničky s krémově žlutým obsahem.
Usmála jsem se a pomyslela si, tak kolikpak lidí má stejné vzpomínky z dětství jako tenhle pán? Kdopak nevylizoval prstíkem skleničku po vaječňáčku?



Domácí vaječný likér
.................................................
10 žloutků
2ks salko slazené
300g cukr moučka
0,25l mléka
2ks vanilkový cukr
0,5l rum

Žloutky spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem šlehejte dobrých 20 minut.  Protože tuhle práci za mě dělá mixér robot sám, využiji těch dvacet minut pro jinou činnost a z dvaceti je nakonec minut i třicet. To ale vůbec nevadí, čím déle se prý šlehá, tím je vaječný likér lahodnější. 

Do žloutkové směsi pomalu zašlehávejte salko a mléko, nakonec přilijte rum, vše společně promíchejte. Občas se stává, že žloutková pěna ulpí na stěnách mísy, stěrkou ji odstraňte a dobře rozmíchejte. Likér plňte do čistých lahví. Pěna, která vznikla šleháním úplně sedne až druhý den, proto mám vždy jednu lahev na dolévání, aby ty ostatní byly vrchovaté. Likér nechte pár dní uležet, aby se propojily všechny chutě. 



Od dvou sympaťáků, co vaří u Jošta v Brně ve foodtrucku jsem získala skvělý tip. Zajímavou chuť získáte přidáním mandlovice místo rumu. Sama jsem ochutnala a můžu říct, že je to opravdu příjemná změna, překvapí vás lahodná jemná chuť po mandlích.



Domácí vaječný likér máte vyrobený za chvilku, hodí se jako skvělý dárek, poslouží vám i jako dobré platidlo a nebo můžete jen tak u vánoční pohádky prstíkem vylizovat zbytek likéru ze skleničky.

                                                                          Iva Růžičková 

Komentáře