Přeskočit na hlavní obsah

Housky obzvláště vypečené

Po vánočním maratonu rodinných návštěv jsme se vrátili domů a tam ani rohlík ani suchá kůrka chleba, jenom vánoční cukroví, na které už neměl nikdo pomyšlení a máslo nebo sýr si na ně asi nenamažeme. Můj muž bez pečiva klidně vydrží, ale já bez něj nemám pocit uspokojení, ten pocit, že jsem najezená. Prostě si žaludek musím tím lepkem zalepit. Že by konečně příležitost vyzkoušet domácí rohlíky? V knize českých pokladů Romana Vaňka je úplně na konci knihy recept na domácí slané pečivo s fotkou krásně dokřupava upečených rohlíků, bulek a housek. To by bylo, aby se mi nepovedly aspoň z půlky jako ty na fotce. Místo rohlíků jsem na poprvé zvolila housky nebo-li pletýnky. Zapléct copánky z těsta se mi zdálo jednodušší než zamotat rohlíky.
Ve chvíli, kdy jsem dávala pletýnky do trouby, zacinkal zvonek. U dveří stáli naši známí, které mezitím můj muž pozval na vínko, protože jiný volný večer než ten dnešní jsme neměli. V následujících dnech nás čekaly další návštěvy po zbytku rodiny a známých. Měla jsem už hlad jak pes a vůně pečiva z trouby ho ještě znásoboval. Mlčky jsem domíchala pomazánku a na stůl k vínu jsem nesla čerstvé teplé voňavé pletýnky a v misce nejrychleji namíchanou pomazánku, co znám. "To jsi upekla kvůli nám?" No přece jim nebudu vykládat, že to měla být naše večeře. Ostatně, bylo toho pro všechny dost. 
Za pár dnů mi kamarádka psala, z jakéže to knihy byl recept, že by si ji koupila. Jedno vám ale povím, ať je to kniha od sebelepšího kuchaře či kuchařky, nikdy nebude jídlo chutnat tak, jako když ho připravujete s láskou, pokorou. A hlavně síla okamžiku, to s kým a kde jídlo jíte, je tím nejsilnějším dojmem.




Domácí rohlíky, pletýnky
..............................

500g hladké mouky
12 g soli
50 g sádla
275ml mléka
20g droždí
malá lžička cukru -jen pro vzejití kvásku
na dokončení: hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobte kvasnice, nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se solí, přidejte sádlo, přilijte vykynutý kvásek a v robotu promíchejte těsto. V ruce můžete také, bude vám to sice trvat trošku déle a přilijte o 30 ml mléka navíc ať se vám těsto lépe míchá. 
Připravené těsto nechte v míse přikryté utěrkou odpočinout 20 minut. Po uplynutí této doby si těsto rozdělte na stejně velké díly, ze kterých budete motat rohlíky, bulky nebo plést pletýnky. 


Z bochánku těsta vyválejte váleček, není nutné podložku podsypávat moukou, jde to krásně bez ní, naopak podsypané moukou nejdou vůbec vyválet. Váleček rozkrojte na tři stejně dlouhé dílky a zapleťte jako copánek, oba konce pěkně zamáčkněte, spojte a ohněte dolů. Takto připravené pletýnky nechte 45 minut pod utěrkou nebo potravinářskou folií vykynout. Pokud použijete folii, trošku pletýnky poprašte moukou, ať se folie na ně nepřilepí. Možná folie bude lepší než utěrka, pletýnky pod ní tolik neoschnou. 
Vykynuté pletýnky přendejte na plech s pečícím papírem, potřete je vodou a posypte solí, kmínem, mákem, semínky, jak je libo. 
Pečte v předem nahřáté troubě na 230 °C asi 10 minut. Při nahřívání postavte do trouby hrnek s vodou, aby se pletýnky pekly ve vlhkém prostředí - v páře.





Pomazánka 
..........................
sklenička tresky a llosos
pomazánkové máslo
cibule
mletý pepř

Cibulku nakrájejte na drobno, v misce ji smíchejte s pomazánkovým máslem a treskou, větší kousky tresky vidličkou rozmělněte na menší, dochutit stačí už jen pepřem, neboť tahle oranžová treska je dosti slaná. 

Tuhle pomazánku mě naučila kdysi moje kamarádka Jana, za což jí moc děkuji. Každého totiž pomazánka natolik oslní a hledá v ní všelijaké čáry a kouzla a ona je přitom tak jednoduchá.



Upečte, namažte a pak se s každým soustem radujte :-)
                                                                           Iva Růžičková 

Komentáře

  1. Přesně tak, síla okamžiku, moc krásně jsi to napsala, ty poslední věty. Tak dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat