Přeskočit na hlavní obsah

Vyznání nejsladší

Jedno těsto, tvary libovolné podle příležitosti pro jakou je pečete. Děti je milují, možná pro tu sladkou polevu nahoře. Dospěláci si je také rádi dají ke kávě nebo čaji. Jemně kořeněné, voňavé a měkké. Tak takové jsou perníčky. 

Jeden den jsem je upekla a druhý den večer až šly děti spát a v domě bylo ticho a klid, jsem se pustila do jejich malování, i s úklidem to trvalo skoro do půlnoci. 
Ráno mi cosi teplého a vlhkého olízlo nos, otřela jsem si ho rukou, zabručela takové to eeemmm, pššš a přitáhla si peřinu víc k bradě. Venku bylo ještě šero. Pak jsem dostala neúmyslný, ale přesně mířený zásah do žeber levou nebo pravou dolní. V podstatě už je to jedno, stejně bylo po spaní, ale ještě se mi ze zahřáté postele nechtělo vylézt, oči jsem měla dál zavřené a dělala, že spím. V tom mi po čele začalo ťukat několik malých kladívek. Jejich ťukání zesilovalo a tenký hlásek volal: "Vstávej, vstávej". Malá teplá ručička mě jemně pohladila po tváři: "Já tě mazlím". Otevřela jsem oči. "Seš dedeček, seš muj dedeček mamina" culil se na mě ten náš malý kluk. Koukala jsem do rozzářených dětských očiček a pak to přišlo. 
Svou malinkou pusinku přitiskl takovou silou na mou, ručičkama mě jako liána objal kolem krku a pak s takovou něžností a upřímností řekl: "Ty seš moje čokoládka". 

Tak tohle jsem tedy nečekala. Čisté, opravdové, bezelstné vyznání lásky. Takhle sladce mi v životě ještě nikdy nikdo neřekl. Pro takovéhle neopakovatelné chvilky v životě občas stojí jít spát o půlnoci.







Recept na perníčky
..................................

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
2 vejce
100 g Hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody


Všechny suché ingredience promíchejte, přidejte heru nakrájenou na menší kousky, med, vejce a zpracujte v kompaktní těsto, které pak zabalené v potravinářské folii nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne. 
Těsto můžete hňácat rukama, ale můžete je také umíchat v robotu, jakmile se suroviny spojí, dohněťte těsto ručně.




Těsto vyválejte na placku ani ne moc tenkou ani ne moc silnou a vykrajujte formičkami tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Perníčky pečte v předem vyhřáté troubě cca na 180°C. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby lehce potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte chvíli dojít na plechu








Poleva na zdobení:
1 bílek
150 g cukru moučka
citronová šťáva

Cukr prosejte přes jemné sítko a spolu s bílkem a citronovou šťávou ho vařečkou v míse míchejte a míchejte až vznikne hladká hustá bílá poleva, ruční šlehač vám s tím taky pomůže. 
Prosetím cukru zabráníte, aby poleva neucpávala zdobítko (špičku zdobícího sáčku). Citron vymačkávejte také přes sítko, ať vám nenapadají do polevy pecky nebo dužina.




Upečte si voňavé perníčky, zdobte, malujte, užívejte adventní čas a nezapomeňte občas říct svým nejmilejším, že jsou vaše čokoládka :-)

                                                             Iva Růžičková        

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To je krása! Recept znám z doby svého působení v Ketkovicích a dělám podle něho perníčky každý rok. Přeji krásný advent všem Růžičkům.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat