Přeskočit na hlavní obsah

Nejez teto! Až na Vánoce!

Kde jsou ty časy, kdy jsme pekly s maminkou pětadvacet druhů vánočního cukroví. Přestože část putovala strejdovi na Vysočinu, část babičcce a dědečkovi, pořád doma zůstávalo dost plných krabic. Byly uschované v chladu v komoře a hlavně se do nich nesmělo. "Nejezte to! Je to na Vánoce!" hubovala nás všechny maminka, když jsme potají něco uzobli. Během Vánoc nás naopak zase pobízela, abychom cukroví jedli, ale nás už moc nelákalo a po Novém roce pak to nesnězené putovalo v krabičkách do mrazáku. "Až bude v únoru zabíjačka, bude se cukrovíčko hodit," říkávala maminka. Stejně nejlepší cukroví bylo vždycky u sousedů nebo někde na návštěvě. Bylo jiné, neznámé a to známe chutnalo úplně jinak než to doma.



Tehdy jsem z duše nenáviděla všechny ty formičky, vykrajovátka, čokolády a krémy. Lepení a zdobení cukroví byla hrozná otrava. Měla jsem i takové nápady, proč by nešlo malít nějaké těsto na plech a pak je jednoduše rozkrájet na malé čtverečky? Maminka nás totiž učila preciznosti, přesnosti a čistotě. Žádné upatlané nevzhledné cukroví by u ní neprošlo. Pak přišla doba, kdy já sama začala péct svoje vlastní cukroví a všechno to, co nám tehdy vytýkala a vtloukala do hlavy, jsem s díky ocenila. 
Jenže ouha, pokud cukroví nevoní po pečeném bůčku, tlačence nebo ovárku, nemá u mého muže skoro žádnou šanci. Ale co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole nebylo vánoční cukroví? Pár klasických druhů přece musí být a hlavně děti musí zažít tu předvánoční atmosféru, to hňácání těsta, vykrajování a sladkou vůni, co se line z trouby, v případě, že se nezapomenete a místo vůně vychází kouř. To jim prostě neodpustím a tajně doufám, že se jim tato vzpomínka vryje hluboko do paměti a jednou se jim v ten pravý okamžik připomene. A to je prosím nenutím zpívat koledy, tak jak jsme my se sestrou a babičkou zpívávaly, protože mamka zpívat nechtěla, že prý zpívá falešně. A my je stejně zpívaly rády.

Tak ať jsou i ty vaše Vánoce voňavé, šťastné a veselé!


                                                                             Iva Růžičková      

P.S.  
A tady je pár receptů pro inspiraci, které časem určitě na těch zmiňovaných pětadvacet doplním. Většinou jsou to naše rodinné recepty, podle kterých pekly moje babičky i prababičky, tedy léty prověřené a vyzkoušené, ale s kapkou inovace ovlivněné chutěmi jednadvacátého století.







Vanilkové rohlíčky
...................................

280 g hladké mouky
100 g cukr moučka
210 g tuku (máslo, hera)
100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky

Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto. Nechte je chvíli odpočinout v lednici, ale můžete si je klidně udělat i den dopředu. 
Z části těsta vyválejte váleček, ten nakrájejte na menší kousky, z nich pak válejte malé válečky a ohněte do tvaru rohlíčku. Můžete také kousky těsta vmáčknout do rohlíčkové formičky a vyklepnout. Tvar rohlíčku pak mírným zahnutím konců upravíte až na plechu. Formičku jemně vysypávejte hladkou moukou ať se vám těsto do ní nepřilepuje. 
Takhle jsme to dělávaly doma s mamkou, já si to zjednodušila na ty válečky, ale naše děti baví vyklepávání. 
Rohlíčky dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, ale raději rohlíčky hlídejte, přece jen každá trouba peče jinak a vy tu svou znáte nejlíp. 
Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 





Linecké cukroví
..................................

420 g hladké mouky
140 g cukr moučka
280 g tuku (máslo, hera)
2 žloutky
špetka soli
strouhaná citronová kůra

Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto a nechte je přes noc odpočinout v lednici.
Z těsta vyválejte placku silnou 2-3 mm, formičkami vykrajujte tvary. Nezapomeňte polovině tvarů vykrojit uprostřed dírku - malé kolečko, hvězdičku apod. Vykrojené tvary pokládejte na plech na pečící papír a pečte pozvolna v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 7 minut, ale bedlivě pečení sledujte, jakmile začnou okraje jen trošku zlátnout, hned plech z trouby vyndejte. 
Vychladlé tvary s dírkou pocukrujte. Já dávám cukr do hlubokého talíře, ve kterém horní stranu dírkovaných tvarů pak jemně obalím. Plné tvary ze strany, která ležela na plechu, pomažte marmeládou a přiklopte ocukrovaným vrškem.





Zázvorky
...................................

150 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
180 g polohrubé mouky
špetka kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžíce sušeného mletého zázvoru
nastrouhaná citronová kůra

Cukr, vajíčko a žloutek vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Mouku promíchejte s kypřícím práškem, zázvorem a citronovu kůrou a jemně vmíchejte do našlehané pěny. Vypracujte kompaktní těsto, které se bude tvářit, že v žádném případě nepůjde vyválet. Nechte je odpočinout v lednici asi hodinku.
Z těsta vyválejte silnější placku, vál nebo podložku jemně posypte moukou, na horní stranu těsta můžete použít potravinářskou folii, těsto tak půjde snadněji vyválet. Formičkou vykrajujte tvary, které dávejte na plech na pečicí papír, kde zůstanou do druhého dne odpočívat. 
Druhý den je pečte pozvolna v předem nahřáté troubě na 150-160 °C, zázvorky by měly naskočit, ale zůstat světlé, měly by jen tak zrůžovět. 

Máte-li rádi zázvor a jeho štiplavou až pálivou chuť, můžete do těsta přidat i lžičku čerstvého najemno nastrouhaného zázvoru.

Zázvorky potřebují čas na změknutí, není v nich totiž žádný tuk, proto by se měly péct jako jedno z prvních cukroví, změknutí můžete ale dopomoci rozkrojeným jablíčkem, které vložíte k zázvorkám do krabice. Přiznám se, že mě vůbec nevadí, když zázvorky zůstanou tvrdé a křupou, ale pozor, tahle varianta je vhodná jen pro zdravý chrup :-)






Kokosky
....................

4 bílky
200 g cukru moučka
150 g strouhaného kokosu
50 g strouhanky

V hlubší míse ve vodní lázni vyšlehejte z bílků a cukru hustý bílý pevný sníh, zamíchejte do něj kokos a strouhanku. Ze vzniklé hmoty dávejte lžičkou na plech na pečící papír malé hromádky. 
Hmotu můžete dát i do cukrářského sáčku a tvořit hromádky takto. Přiznám se, že jsem zvolila tentokrát tuhle variantu, ovšem do sáčku jsem nedala žádnou cukrářskou špičku, jen jsem odstřihla rožek sáčku. Hromádky, co mi vznikaly, vypadaly dosti podivně a připomínaly to, co jsem vůbec nechtěla, aby připomínaly. :-)

Kokosky pečte v předem nahřáté troubě na 140°C až jemně zrůžoví, poté je nechte na plechu zcela vychladnout.



Perníčky
...............................
Recept na perníčky najdete v samostatném článku zde.






Moka oválky
........................

150 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
140 g másla
1 žloutek
1 lžička mleté zrnkové kávy

Všechny suroviny zpracujte do těsta, nechte je opět chvíli odpočinout v lednici. 
Vyválejte z těsta placku, formičkou vykrajujte tvary. Pečte na plechu vyloženým pečícím papírem v předem nahřáté troubě na 180 °C do jemně růžova. 
Vychladlé tvary spojte máslovým krémem a horní dílek ozdobte kávovou polevou a čokoládou malovaným písmenkem "M".

Krém:
125 g změklého másla
20 g moučkového cukru
250 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
mletá zrnková káva

I přes odbornou radu a detailně popsaný postup od mé kamarádky jsem neměla odvahu pustit se do krému z vařených žloutků, a tak jsem zvolila jednodušší variantu. Nejdříve ale uvařte do hrnku pořádnýho turka, po chvilce sceďte, budete totiž potřebovat ten kávový lógr. Pak z mléka a polohrubé mouky uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do světlé pěny, postupně pozvolna zašlehávejte uvařenou kaši a nakonec vmíchejte dle chuti kávovou sedlinu.

Poleva:
Můžete zvolit polevu umíchanou z bílku a moučkového cukru s přidanou mletou zrnkovou kávou nebo použít hotovou bílou čokoládovou polevu, kterou mletou kávou také ochutíte.
Písmenko M nejlépe napíšete tekutou čokoládovou polevou ve zdobícím sáčku jako je třeba na zdobení perníčků.






Kde vzaly tyhle tyčinky svůj název, se mi nepodařilo vypátrat. Pečeme je odjakživa podle babiččina receptu z jakési staré zažloutlé kuchařky a bezpochyby patří mezi moje nejoblíbenější cukroví. I našim dětem velmi zachutnala kombinace jemně kořeněného oříškového korpusu s křupavou lehce pikantní citronovou polevou. 
Možná jsou tyčinky pařížské právě pro tu svou nadýchanou bílou polevu připomínající šlehačkové věžičky baziliky Sacré - Coeur v Paříži. 


Pařížské tyčinky
................................

1 vejce
1 žloutek
200 g moučkového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhanky
skořice mletá
hřebíček mletý
strouhaná citronová kůra
malá lžička rybízové marmelády
poleva: 1 bílek, cukr moučka, citronová šťáva

Vejce, žloutek a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.  Zatím co bude těsto odpočívat, připravte si polevu. Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hustou pevnou bílou polevu. 
Těsto vyválejte na ne moc tenkou placku a celou ji potřete polevou. Vroubkovaným rádýlkem krájejte proužky - tyčinky a dávejte na plech na pečící papír. 
Pečte pozvolna v troubě nahřáté na 150°C a během pečení stále kontrolujte jejich stav, poleva by měla zůstat bílá. 
Přiznám se, že se mi ještě snad nikdy nepodařilo mít všechny tyčinky krásně bílé, ikdyž u trouby stále hlídkuju. To se tak na chviličku někam vzdálíte, na minutku něco jiného uděláte a hned jsou tyčinky nahnědo. 






Tak tyhle karamelové burizonové kuličky jsou letošním nováčkem na našem vánočním stole. Děti si vzpomněly, že je loni někde jedly, jestli bych jim je neudělala. Je to to nejupatlanější, nejulepenější a nejsladší cukroví, co znám. 
Ale měly namále tyhle kuličky. Sehnat burizony v posledních čtrnácti dnech byl docela nadlidský úkol, říkala jsem si, že snad všichni dělají burizonové cukroví. Teď už se v obchodech pytlíky s burizony zase válejí v regálech, nikdo si jich nevšímá a já pro jistotu koupila pytlíky dva a velké. 

Burizony v karamelu 
..............................

300 g cukru krystalu
1 kondenzované mléko
1/2 másla
1 sáček burizonů (160 g)

V hlubší pánvi rozpusťte cukr na karamel, velmi opatrně střídavě přidávejte máslo a kondenzované mléko. Dávejte pozor, karamel je velmi horký, může prskat při přidání másla nebo mléka. Horkou směs odstavte z plotny a vmíchejte burizony. V receptu se psalo dva až tři sáčky, ale žádná gramáž uvedena nebyla. Měla jsem 160 g pytlík a ani celý jsem ho nepoužila, přišlo mi těch burizonů už nějak moc.
Směs nechte chvíli vychladnout a tvarujte kuličky, lépe to půjde, když si ruce a prsty obalíte v moučkovém cukru. Nechce-li se vám motat s kuličkami, můžete do košíčků lžičkou dávat hrudky a nebo z hmoty vytvarovat váleček a ten pak po zatuhnutí nakrájet na tenké plátky. Takhle jsem to udělala se zbytkem hmoty a přimíchala do ní nasekané arašídy. Možná budou mít tyhle plátky nakonec větší úspěch než kuličky.







Medové kuličky
...................................

250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 vejce
2 lžíce medu
30 g rozpuštěného másla


krém:
125 g másla
kondenzované mléko uvařené nebo karamelové

Všechny suroviny zpracujte do těsta a vyválejte placku, na plechu na pečícím papíře pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dozlatova. 
Mezitím si připravte krém: máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehávejte asi polovinu plechovky kondenzovaného mléka.
Zchladlé těsto rozdrtťe na jemné drobečky, trochu drobků si odložte stranou na obalování kuliček. Krém smíchejte s drobečkama a nechte hmotu odležet v lednici asi dvě hodiny. Poté tvarujte kuličky a obalujte je v odložených drobečkách.







Nepečené fíkové tyčinky
........................................
150 g sušených fíků
100 g dětských piškotů
80 g cukru moučka
5 lžic rumu 
půl lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy


Fíky pomelte, dětské piškoty nastrouhejte nebo rozdrťte, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Tvořte válečky, které celé obalte v tmavé čokoládě. Bílou čokoládou můžete válečky dozdobit cikcak čárkami.  

Komentáře

  1. Krásné provoněné Vánoce. Ivi, moc obdivuji co všechno stihneš a jak hezky to píšeš, moc ráda si tu čtu, je to prima!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné Vánoce i Tobě a celé rodině přeji. Ani nevíš Irčo, jak mě tvoje slova potěšila!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat