Přeskočit na hlavní obsah

Pět jablek v kastrolu

Tak schválně, kolik sníte jablek za rok? Myslím tím čerstvých jablíček, žádné štrůdly, žemlovky a podobné do toho nepočítejte. Já bych ty moje snězená syrová jablka spočítala na prstech jedné ruky. Můj muž říká, že bych všechno nejradši vařila, dusila, pekla nebo nastrkala do mrazáku. Jsem holt prostě taková. Čerstvé ovoce si občas dám, ale stejně jahody mám nejradši v knedlících, rybíz a švestky na buchtě a tak bych mohla pokračovat dál. Zatímco můj muž si klidně křoupe i syrový květák nebo listy zelí.






Sedím si tak u stolu a pozoruji děti, jak hrají s manželem Batamo a k tomu přikusují jablíčka, která jsem jim nakrájela do misky. Naše podzimní večery. V krbu praská oheň, líně ze strany na stranu míchám lžičkou v hrníčku svařák, občas usrknu. Smích a dohadování dětí už skoro nevnímám, jen zasněně koukám na ty nakrájené kousky jablek.
Kompot, babiččin jablíčkový kompot. Se skořicí a hřebíčkem. Vařívala jej v kastrolu na kamnech. Vůně jablek a koření se linula celou kuchyní. Jak jsem na něj mohla zapomenout? Už ani nevím, kdy jsem ho jedla naposledy. Hned zítra ho musím udělat. 










Jednoduchý na přípravu, do pár minut uvařený, teplý zahřeje, studený osvěží. Tak takový je přesně tenhle staromilský jablíčkový kompot. Druhý den je možná ještě lepší, kdy se koření v něm pěkně rozleží. Jablíčka můžete směle kombinovat s hruškami. A když kompot nesníte hned, v uzavřené sklenici vám vydrží v ledničce klidně až tři dny. Kompot můžete dát dětem do školy na svačinu, určitě i dospěláci ocení malou svačinku během pracovního dne.


kompot z jablek
............................

5 středně velkých jablíček 
4 hřebíčky 
1 svitek skořice 
2-3 lžičky cukr krystal 
proužek citronové kůra

Jablíčka oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřince a bubáky. Takto připravená jablíčka nakrájejte na menší kostky, dejte do kastrolu, přidejte koření, cukr a proužek citronové kůry (jen žlutou část, ta bílá je hořká). S tím cukrem opatrně, záleží na sladkosti jablek a vaší chuti. 
Jablíčka zalijte vodou, aby byla ponořená a přiveďte k varu, vařte 7-10 minut až zprůsvitní a změknou. Nenechte je tam zbytečně dlouho, rozvařily by se.




Ať je pro vás tenhle jablíčkový kompot vzpomínkou na dětství nebo úplnou novinkou, jistě vás zahřeje a pohladí na duši.
A ať vám na tváři vykouzlí aspoň malý úsměv.


                                                                       Iva Růžičková 

Komentáře