Přeskočit na hlavní obsah

Bez antibiotik to nejde

Mám kamarádku, která do jídel, kam bez pochyby patří česnek, dává dávku přímo dvojitou a do jídel, kde byste česnek nečekali, ho přidá občas taky. A kdyby to šlo, pekla by snad i tvarohové buchty s česnekem. Říká, že česnek je přírodní antibiotikum a ona o zdraví svoje a svých blízkých bude pečovat s pomocí těch nejlepších pomocníků, a to vyloženě přírodních. Česnek přidává do jídel nejen pro lepší chuť, ale i z důvodů čistě preventivních. Ostatně o pozitivních účincích česneku na lidské zdraví se můžeme dočíst už na papyrech starého Egypta. Negativní na česneku je snad jen jeho aroma. Já s oblibou říkám, že česneková vůně nevychází jen z úst, ale šíří se nenápadně ze všech pórů celého těla.
Máte rádi topinky? Z obou stran pořádně očesnekované a nahoru volské oko? Jako malá jsem tu vůni česneku neměla ráda, zacpávala jsem si nosík a dělala u toho všelijaké pitominky a grimasy, když mně chtěl tatínek po takovéto večeři dát česnekovou pusu na dobrou noc. Časem jsem přišla na to, že topinka s volským okem nemá bez česneku vůbec žádné grády.
Recept na topinku do křupava opečenou tu ale nečekejte. Mám pro vás něco, kde si česnek vychutnáte na plno, v jemnější a lahodnější podobě. 





Podzimní chladné počasí přímo vybízí k vaření polévek, které nás zahřejí a zasytí zároveň. Jednou z nich je bezpochyby česnečka. Zkuste ji trochu jinak. Z pečeného česneku a se smetanou. Je to ta nejluxusnější polévka, jakou jsem kdy jedla a vlastně i uvařila. Určitě ji vyzkoušejte, nebudete litovat. Spíš budete litovat, že hrnec je už prázdný.




Krémová polévka z pečeného česneku
...........................................

rozpis na 4 porce

4-5 palic česneku
2 větší brambory
1 větší cibule
1 litr zeleninového vývaru
150 ml smetany
sůl, pepř, olivový olej

Nejprve si upečte česnek. Jednotlivým paličkám odřízněte vrchní část, každou pak pokapte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Takto připravené je dejte na pekáček nebo do zapékací mísy a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 20-30 minut, dobu pečení přizpůsobte velikosti paliček česneku.
Důležité je znát sílu česneku, někdy je slabší a je potřeba víc paliček, jindy naopak.  Myslím, ale že s pravým českým máte česnekovou sílu zaručenou.












Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji. Není nutné krájet cibuli příliš nadrobno, ke konci se bude stejně polévka mixovat. Přidejte brambory nakrájené na menší kostky, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
Zeleninový vývar jsem bohužel neměla právě po ruce, tak jsem použila vodu a přidala dvě vrchovaté lžičky mého domácího polévkového koření. Díky bramborám, které polévku zahustí, není potřeba používat mouku.

Jak budou brambory měkké, polévku dál nevařte, přilijte smetanu, vymáčkněte upečené česnekové stroužky a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem. 
V tomto případě se soli nebojte, přesto s ní pracujte opatrně a přidávejte postupně. Sůl podpoří a zvýrazní chuť česneku. Sama jsem se o tom přesvědčila. Hotová polévka se mi totiž zdála stále taková nijaká a mdlá, zkusila jsem ji přisolit a ještě jednou a vida, v tu chvíli získala polévka ten správný říz. 

Polévku podávejte s kostičkami rohlíku opečeného na másle. Přidejte na špičku lžičky pesta z medvědího česneku, kapku olivového oleje a už se můžete nechat unášet do nebes touto lahodnou sametově jemnou česnekovou chutí.




Znáte tohle úsměvné pořekadlo?
Kdo jí cibuli, tam nechodí lékař. Kdo jí česnek, tam nechodí nikdo. 

Uvaříte-li ovšem hostům tuhle polévku, budou k vám rádi chodit všichni!


                                                                    Iva Růžičková 

Komentáře

Okomentovat