Přeskočit na hlavní obsah

Zmákneš cop

Upekla jsem tenhle makový cop, byl vynikající. Druhý den už nebyl, snědli jsme ho. Udělala jsem pár fotek, abych si ho mohla dát na blog, ale najednou nastal zádrhel. Ten cop nemá příběh. Vždycky jsou moje recepty spojeny s nějakým příběhem. Můj muž říká, že to chce něco vtipného. Copak ale musí být všechno vtipné? Tenhle cop je elegantní stejně tak jako doba, z které recept pochází. Objevila jsem ho totiž v jednom časopise v sérii receptů z první republiky, takže zcela jistě svůj vlastní příběh někde má.

Čerstvě vytažený z trouby, voňavý, nadýchaný a ještě vlažný chutnal skvěle, musela jsem se vážně krotit, abych ho nesnědla sama. Ani druhý den, kdy jsme si ho dali ke snídani, mu na chuti a křehkosti nic nechybělo. Jsem z něj nadšená. 





Makový cop
..................

těsto: 
300 g hladké mouky
150 ml mléka
15 g čerstvého droždí
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek
1 lžíce cukru krupice
špetka soli

náplň: 
120g mletého máku
120 ml mléka
60 g másla
4 lžíce cukru krupice


Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, nadrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, rozpuštěné máslo, žloutek, připravený kvásek, zamíchejte a hněťte, dokud nevznikne pružné nelepivé těsto. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu.

Mezitím si připravte náplň.
V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte cukr a mák, zalijte mlékem a za stálého míchání chvíli povařte. Ideální konzistence je, když náplň neteče, ale dobře se roztírá.


Vykynuté těsto znovu propracujte a vyválejte na co nejtenčí obdélníkovou placku, potřete ji náplní a zarolujte. Zamotávejte roládu hodně natěsno a pak ji nožem podélně rozřízněte na půl. Díly opatrně pootočte, aby se ukázaly jednotlivé vrstvy, konce na jedné straně spojte a díly zapleťte, nezapletené konce zase spojte. Větší části těsta, které nejsou zapletené nebo nejdou schovat, potřete rozpuštěným máslem nebo vajíčkem.

Troubu předehřejte na 180 °C, než bude připravená, cop zatím dokyne. Pečte 25-30 minut.





Jaký jednoduchý nápad! Smotat těsto na roládu, rozkrojit, zaplést, upéct a rafinovaná buchta s mozaikou v řezu je hned na světě. Ač se to nezdá, příběh makového copu u nás doma právě pomalu začíná. 

                                                                     Iva Růžičková  

Komentáře