Přeskočit na hlavní obsah

Z javůrského helou vína

ať už červeného nebo bílého, tahle akcička o vínu nebyla. 
Všimli jste si jak se během několika posledních dnů listí na stromech zahalilo do žlutých a červených tónů? Že sluníčko už tolik nehřeje a krajina se ráno halí do mlhy? Babí léto definitivně předalo vládu podzimu. Ale než podzim začne skutečně vládnout, je třeba se s babím létem rozloučit, jak se patří. U nás na Javůrku o tom víme své. A kdo přišel za námi v sobotu za sokolku, strávil příjemné odpoledne a užil si spoustu legrace. 







Draci létali vysoko, buclaté oranžové dýně se měnily v helouvínské krasavice nebo strašidla, ve výtvarné dílničce mohli nechat projevit svého výtvarného ducha nejen děti, ale i rodiče.












K tomu všemu se popíjel čerstvý jablečný mošt lisovaný přímo na místě a s přicházejícím podvečerem, kdy se pomalu ochlazovalo, přišel každému vhod mošt horký. 
Pro dospěláky a neřidiče byl v nabídce také svařák.






Z udírny voněla cigára, na starých kamínkách se v pánvičkách pražila čerstvě vydlabaná dýňová semínka a na cukrovou vatu se stála fronta.














O drobné občerstvení se postaraly některé maminky. 
Mohli jste se tak zakousnout do malých pizza koleček a nechyběly ani sladkosti. Perníčky ve tvaru helouvínských dýní, malé dortíčky a nadýchané sněhové pusinky s mandlovou příchutí, které se v puse jen rozplývaly.



A překvapení nakonec!
Krásnou tečku za celým odpolednem vykouzlil pan klaun se svým bublinovým vystoupením.




A kdo zůstal až do setmění, mohl se ohřívat a klábosit u ohýnku, opéct si špekáček nebo se jen tak kochat pohledem na rozsvícené dýně.







Recept na perníčky
....................

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
2 vejce
100 g Hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody




Všechny suché ingredience promíchejte, přidejte heru nakrájenou na menší kusy, med, vejce a zpracujte v kompaktní těsto, které pak zabalené v potravinářské folii necháte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne. 
Těsto můžete hňácat rukama, ale můžete je také umíchat v robotu, jakmile se suroviny spojí, dohněťte těsto ručně.
Část mouky hladké můžete nahradit třeba moukou žitnou celozrnnou jemně mletou, já jsem tentokrát zkusila poměr 300g hladké, 100g žitné.



Těsto vyválejte na placku ani ne moc tenkou ani ne moc silnou a vykrajujte formičkami tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Perníčky pečte v předem vyhřáté troubě cca na 180°C. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby lehce potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte chvíli dojít na plechu.

Poleva na zdobení:
1 bílek
150 g cukru moučka

Cukr prosejte přes jemné sítko a spolu s bílkem ho v míse míchejte a míchejte až vznikne hladká bílá poleva, ruční šlehač vám s tím taky pomůže. 
Prosetím cukru zabráníte, aby poleva neucpávala zdobítko (špičku zdobícího sáčku). 





Tak sbohem babí léto! Vítej podzime! 
A komu se u nás na Javůrku líbilo ať přijde příště zas!

                                                                     Iva Růžičková  

Komentáře