Přeskočit na hlavní obsah

Kroksunkrok k žemlovce

Zase jsem neodolala a koupila ho. Časopis plný podzimního pečení a vaření. Fotka šneků z kynutého těsta se strouhanými jablky na titulní stránce vypadala luxusně. Jablek je teď všude plno, to musím rozhodně vyzkoušet.

Pracovala jsem přesně podle návodu. Vyválet vykynuté těsto, potřít máslem, posypat cukrem se skořicí a navrstvit nastrouhaná jablíčka. Pak jsem to vše stočila do rolády, jenže asi opačně. Z té delší strany to nebylo zrovna ideální a krájet kolečka také nebylo vůbec jednoduché. Na tuhle operaci to chce nůž ostrý jako břitva, žádné tupé pižlátko. 



Jak jsem se soustředila na krájení těch koleček, která se kolečkům vůbec nepodobala, tak jsem si ani nevšimla, že z rolády vytéká jablková šťáva a ta teče čůrkem ze stolu dolů a já v té sladké lepkavé šťávě šlapu. Sem a tam, tam a sem, jako když tančíte sambu. Pohyby nohou kopírovaly úkony rukou, ukrojit kolečko, vložit do formy, krok vpřed, krok vzad. Ajejej! Všimla jsem si toho až ve chvíli, kdy se mi pantofle začaly přilepovat k dlažbě a vydávaly takové tiché zvuky, takové slabounké mlask, mlask. Až budou všechny ty šišaté tvary ve formě a v troubě, budu umývat nejen pracovní stůl, ale i zem a podrážky mých panfotlí. Takovou buchtu mi byl teda fakt čert dlužen.








Šneci z kynutého těsta s jablky
............................

těsto:
500 g hladké mouky
1 lžička soli 
300 ml mléka
1 vejce
120 g másla
30 g droždí
50 g cukru

náplň:
máslo na potření 
4 středně velká jablka 
vanilkový cukr
mletá skořice
vejce na potření


Do vlažného mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte se solí a zbylým cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryté utěrkou je nechte kynout asi 40 minut na teplém místě.

Z vykynutého těsta vyválejte obdélník, těsto by mělo být vysoké 0,5cm. Potřete ho máslem a posypte vanilkovým cukrem a skořicí, možná by se hodil rovnou skořicový cukr, přidejte nahrubo nastrouhaná jablka a těsto smotejte jako roládu. Nakonec ji potřete rozpuštěným máslem. Z rolády krájejte kolečka široká asi 2cm. Skládejte je vedle sebe do kulaté formy vymazané máslem. Nechte ještě 10 minut kynout a pak je potřete rozšlehaným vejcem. 
Pečte v předehřáté troubě na 180°C.



Časopisový tip na konec: 
Hotové šneky můžete před podáváním přelít domácím karamelem. 

Jupí, to bude balada, ale kde je nějaký návod? V časopise chyběl, takže malá improvizace. V hlubší pánvičce jsem rozpustila kousek másla, přisypala cukr krystal a míchala dokud nezačal cukr karamelizovat a změnil se v tekutou hnědou hmotu, pak jsem přilila (velmi opatrně, prská to!) trochu 31% smetany a karamelová omáčka byla na světě. 






Jablíčkový šneci nádherně voněli, karamel jemně doplnil jablečnoskořicovou chuť a můj muž tenhle moučník, aniž by ho ochutnal, označil za žemlovku deluxe. Tím zpečetil její osud, děti ohrnuly nosíky a kdyby nepřišla na návštěvu babička s dědečkem, byla bych se musela přihlásit na kurz samby, abych všechny ty nakynuté jablkové šneky vytancovala, kdybych je byla bývala sama sníst musela.


Kdyby chyby, prostě tančete, jezte jablíčka a mějte krásný podzim.
                                                                            Iva Růžičková  

Komentáře