Přeskočit na hlavní obsah

Všední nevšední jablka

Letošní ovocná úroda je vskutku bohatá. Babí léto přineslo stromy obsypané hruškami a jablky. Naše mladé stromky ještě jablíčka nemají, a tak naši rodiče a sousedé mají potřebu nám to vynahradit. Jak jinak než plnými košíky a bedýnkami. Prostě nás pravidelně zásobují. Není nic lepšího než se zakousnout do čerstvého šťavnatého jablíčka. Všechny je ale sníst nedokážeme, tak děti s tatínkem moštují. Posledně to děti zvládly dokonce všechno i s úklidem úplně samy. Co nevypijeme, to rozdáme. Sušíme křížaly a štrůdlu už mají všichni dost.



Dnešní líný pátek byl jako stvořený pro tento lehce sváteční jablíčkový dort. Jen tak si hovět na gauči, v jedné ruce talířek, v druhé lžičku, koukat zasněně z okna, ukrajovat kousek po kousku a nechávat si v puse pomale rozplynout jedno sousto za druhým.




Jablíčkový dort
.......................................
těsto:
125 g hladké mouky
50 g másla nebo margarínu
50 g moučkového cukru
1 vejce
1/3 kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto. Dno dortové formy vymažte a vyplňte těstem, jde to krásně prsty a dlaněmi. Vhodná je dortová forma s oddělávacím okrajem, budou se vám pak dobře na upečený korpus natírat náplně.
Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.


jablečná náplň:
1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
2 skořicové cukry
150 ml studené vody
1 vanilkový puding 
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a najemno nastrouhejte, já je strouhám rovnou do kastrolku, ve kterém se budou jablka dusit, k jablkům přidejte skořicové cukry. Do podušených jablek přilijte puding rozmíchaný ve vodě a uvařte do zhoustnutí. Ještě teplou jablkovou náplň natřete na upečený korpus. 
Na zchladlou jablečnou náplň patří poslední vrstva, a to šlehačková. 


šlehačková náplň:
1 kávová lžička čiré želatiny
1 polévková lžíce studené vody
250 ml smetany ke šlehání 
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a potom ji ve vodní lázni rozpusťte. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně do ní zašlehejte rozpuštěnou želatinu - ne horkou. Na vychladlou jablkovou náplň natřete šlehačku. Zdobit můžete nastrouhanou čokoládou nebo dle libosti. Hotový dort nechte ztuhnout nejlépe v ledničce.







Celá léta patřil tenhle dortík jenom svátečním příležitostem nebo návštěvám. Proč ale čekat na zvláštní příležitosti? Proč si ho neudělat jen tak ve všední den? Každý den je přece vyjímečný, jedinečný a je krásný už jen tím, že vůbec je. 

Tak nebojme se každý den si něčím zpříjemnit. 
                                                                    Iva Růžičková 

Komentáře