Přeskočit na hlavní obsah

Oves není jen pro koně

Jako je pro některé muže jejich dílna svatyní, každý šroubek, matička, šroubovák či kladívko mají své přesné místo, tak takovým králostvím je pro mě moje kuchyně. Když holky navrhly, že mi pomůžou upéct sušenky, řekla jsem neprozřetelně ano, s velkou radostí. Konečně mají zájem o vaření. Vlastně tohle zrovna ani žádné velké vaření není, ale nemůžu tuhle první vlaštovku nechat uletět, je potřeba je podpořit. Kdybych ale věděla, že budu muset při výrobě sušenek používat přesné souřadnice naší kuchyně, odmítla bych a upekla sušenky raději sama. 




První zádrhel nastal hned při čtení receptu. "Kolik toho mami bude, když tam máš napsáno osm tuku, deset mouky?" Hm, moje dokonalé zápisky. "Jo, holky to mám napsaný jakože v dekagramech. Když je napsáno 8, na váze musíte mít číslo 80, když 10 tak 100 a tak dál." Holky pobíhaly po kuchyni, na každou věc se mě ptaly, kde ji najdou. Nosily dózičky, vážily a uklízely dózy zpět a já zase běhala po holkách a vracela a přerovnávala ty věci zpátky, tam kam patří a jako kafe mlejnek jsem stále opakovala, že všechno má své místo a musí se dát tam, kde se vzalo. Holky podezřele rychle uplácaly hromádky těsta na plech, Amálka to vzdala první, Klárka ještě statečně dávala doprostřed hromádek marmeládu a pak následovala Amálku, protože měly moc práce s vymýšlením scénáře pro odpolední narozeninové divadelní představení. 



Sušenky s ovecných vloček
..................

80 g tuku (máslo,hera)
80 g cukru krystal
vanilkový cukr
80 g ovesných vloček
100 g hladké mouky
1 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
(používám s vinným kamenem)
sůl
rozinky
marmeláda 

Rozehřejte tuk, přidejte oba cukry, vločky, vejce, po chvilce přimíchejte mouku se solí a kypřícím práškem. A rozinky, máte-li je rádi. My je vynechali. Stále nemůžu přijít na to, proč dětem nechutnají v buchtách rozinky.

Zamíchejte těsto. Na plech dejte pečící papír a tvořte z těsta hromádky, doprostřed  každé dejte marmeládu, nám se nejvíc chuťově osvědčila meruňková. 

Pečte v předehřáté troubě do růžova. Pozor mohou se roztékat! Moje švagrová, od které mám tento recept, mi poradila, že mám přidat víc mouky, že by se sušenky nemusely tolik rozplácnout. Já jsem totiž zase použila část mouky špaldové a část bílé. Příště vyzkouším. Jestli budete péct sušenky vy, budu ráda, když mi napíšete, jak se vám povedly.



Spoustu legrace při pečení sušenek a ať se u toho tolik nenaběháte jako my, vám přeje 
                                                                        Iva Růžičková

Komentáře