Přeskočit na hlavní obsah

Hnedlevedlebedle

Přiřítila jsem se dnes ráno na kole z obchodu, jako blesk vletěla do kuchyně, na nic jsem nečekala a hned spustila na mého muže. Rostou, tady u nás rostou hříbky a bedle! Manžel prodavačky donesl včera dvaatřicet praváků a bedle prej už domů nemá nosit, už jich má paní až nad hlavu. Včera, když jsem mluvila s Janou, mou švagrovou, vracela se zrovna z lesa. Taky s bedlama! Musíme vyrazit do lesa!



Dobře, dobře, uklidni se, jak to tady dodělám, tak vyrazíme. Za pár minut jsme seděli na motorce a mířili k lesu. Ještěže ten můj muž má takové skvělé zaměstnání. V lese jsme si pak dělali srandu, jak si vzal neplacené pracovní volno, aby mohl se mnou na hříbky. Já běhala od bedle k bedle, on rozvážně chodil po lese a během vyřizování telefonních hovorů sem tam nějakou bedlu taky utrhl. Srdíčko mi poskakovalo radostí, opravdu bedla na bedle. Do deseti minut jsem měla košík plný. Dvě tři si udělám na kmíně hned jak se vrátíme domů, nějaké rovnou zavezem manželovým rodičům a odpoledne přijedou moji rodiče, budu mít pro ně milé překvapení. 




Příjemná půlhodinka v lese mi dala tolik energie a radosti, že jsem toho svýho chlapa několikrát objala a doma ho nutila, aby aspoň malý kousíček bedle ochutnal, ikdyž vím, že houby, hříbky, bedle ani žampiony nejí.






Bedle na kmíně
.....................

bedle, kmín, sůl, sádlo

Klobouky bedlí očistěte, osolte, okmínujte a vložte na pánvičku do rozpáleného sádla nebo oleje, krátce opečte z jedné i z druhé strany. Používám kmín drcený, je jemnější a vůně se víc rozvine. Hotové bedle dejte na ubrousek, který z nich aspoň trochu toho tuku vytáhne. Podávejte s chlebem.




Takhle jsme bedle připravovali u nás doma. Jejich jemná vůně smísená s vůní kmínu se mi vryla do paměti, jsou to vzpomínky na moje dětství, na konec léta, začátek září a procházky do lesa, kdy jsme se vraceli s bedlami napíchnutými na stéble dlouhé suché lesní trávy s takovým tím chmýřím na konci. 




A ikdyž takhle opečené bedle jsou nasáklé sádlem, je to prostě lahůdka. Nic se nemá ale přehánět, dejte si jich jen pár, jen tak na chuť. Kdybyste to přesto přehnali a bylo vám po bedlách těžko, mátový čaj nebo hořký bylinný likér či rum, vám žaludek zachrání. 



Užijte si letošní babí léto, je krásné!  S bedlema i bez bedlí !
                                                                          Iva Růžičková

Komentáře