Přeskočit na hlavní obsah

Školní rajské odzvonilo

Co říkáte na rajskou omáčku? Ano nebo ne? Zahoďte předsudky, už dávno nemusí rajská vypadat tak, jak ji znáte ze školních nebo závodních jídelen. Řídkým oranžovým nevábným omáčkám doufám už odzvonilo. Použijte-li čerstvá rajčata, přidáte pár triků, kouzel a koření, vaši strávníci se budou olizovat až za ušima. 
Vařte s láskou, ochotou a dobrou náladou, jinak se dílo nepodaří! Náš pondělní oběd se nesl v duchu negativního postoje staršího synka. On rajskou omáčku nejí, přitom rajskou polévku miluje. Na těstoviny zrovna nemá chuť. A masové kuličky? Brr, co to je? Tak to on rozhodně jíst nebude. Nenechala jsem se začínajícím puberťákem rozhodit a v duchu jsem si říkala, však on hlad je nejlepší kuchař. Počkej ty kluku, jeden protivnej, jak se budeš olizovat a dál jsem si s úsměvem hňácala ty svoje masové kuličky.  




Rajská omáčka s masovými kuličkami

..................................

masové kuličky:

400 g mletého masa 
(hovězí nebo směs hovězí a vepřové)
1 menší cibule
čerstvá petrželová nať
oregano
vajíčko
sůl, pepř
1 stroužek česneku 
2 lžíce strouhanky 


Masové kuličky můžete udělat v podstatě jak jste zvyklí, způsobů a chutí je nespočet. Já jsem nechtěla, aby mi z nich vznikly karbenátky nebo sekaná, tak jsem je udělala tak nějak na půl cesty a s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená. Naučila jsem se do některých jídel přidávat čerstvou petrželovou nať. To byste nevěřili, jak toto nenápadné zelené leč zdravé lupení jídlo skvěle dochutí.

K mletému masu přidejte vajíčko, sůl, najemno nakrájenou petrželku, koření a strouhanku. V šuplíku s kořením jsem objevila zbytek sušené cibule od Antonína, tak jsem ji tam přiměřeně nasypala místo cibule čerstvé. Kvůli dětem jsem nedávala česnek čerstvý, aby v mase nedominovala jeho výrazná chuť, použila jsem česnek sušený granulovaný. Celou směs pečlivě promíchejte a tvořte pevné kuličky. 

V kastrolu rozehřejte olej a kuličky na něm opečte ze všech stran pěkně dozlatova. Opečené si dávejte stranou na talíř. Po kuličkách by se mohla do oleje přidat cibule jako základ na omáčku, ale mě se olej po smažení už nezdál moc vhodný, tak jsem vzala kastrol nový.

omáčka:

1 cibule
1 lžíce mouky
1 rajský protlak
čerstvá rajčata 
nebo 1 konzerva loupaných rajčat (400g)
vývar
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1 malý svitek skořice
1 bobkový list
sůl, cukr na dochucení, dle potřeby


Cibuli nakrájenou na menší kousky nechte v kastrolu zesklovatět, přidejte hladkou mouku a po minutě i protlak, krátce orestujte a přisypte čerstvá rajčátka pokrájená na větší kousky nebo rajčata z konzervy. Rajčátka dávám i se slupkou, stejně je na konci pasíruju, jediné co z rajčat odkrajuji jsou zelení bubáci. Teď by měl přijít na řadu vývar a protože jsem ho neměla, nahradila ho prostá voda. Do omáčky přidejte koření, sůl, cukr a nechte vařit asi 15 minut, občas zamíchejte, omáčka se ráda přichytne.

Opečené kuličky přidejte do skoro hotové omáčky a nechte pod pokličkou dalších 20 minut probublávat, dusit. Kuličky poté opatrně vyndejte do jiného kastrolu a přes sítko směs rozvařených rajčat a cibule přepasírujte na masové kuličky. Většinou mám minimání odpad, všechno úplně přes sítko přepasíruju. Podle potřeby omáčku dosolte, doslaďte, popřípadě trošku opepřete.

Do základu omáčky můžete přidat i pár snítek nasekaného čerstvého tymiánu.



Podávejte s těstovinami, rýží nebo knedlíkem. 


Není lepší odměna pro kuchařku než prázdný kastrol, vymetené talířky a spokojený úsměv strávníků. A i ten kluk, co byl ze začátku děsně protivný, si nakonec třikrát přidal. Jupíííí.

Vařečku do ruky, s touhle rajskou určitě všechny očarujete.
                                                                         Iva Růžičková

Komentáře