Přeskočit na hlavní obsah

riziko změn

Tohle rizoto není žádná superhvězda gastronomického nebe, přesto je naše děti milují. Naučila jsem se je od své maminky, která tohle rizoto vařila ve školní jídelně přes pětadvacet let. Pravda, je takové trošku dietní, ale naše děti jsou ještě ve věku, kdy nerady experimentují s chutěmi, nemají rády změny a jen málokdy se odkloní od svých starých vděčných jídel typu špagety "boloňéze" nebo smažený řízek.
Malinko jsem si maminčin recept dovolila upravit, ale žádné výrazné chutě v něm nehledejte. Je to takový balzám pro bříško. Žádné ostré, pálivé nebo exotické koření v něm není. Klidně je můžete vařit i malinkým dětem. Máte-li někdy dost všech těch přesolených a překořeněných jídel, která se na nás ze všech stran valí, je toto opravdu jemné pohlazení, kdy oceníte lahodnou chuť pomale dušeného masa, sladké mrkve a hrášku, vše mírně vonící po kmínu.







Rizoto 
............

mleté maso - směs vepřového a hovězího
(může být i samotné vepřové)
cibule
drcený kmín, sůl
hrášek, mrkev

rýže

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a nechte v kastrolu na oleji zesklovatět, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, krátce zarestujte, aby mrkev pustila barvu.  
Přidejte mleté maso a opékejte dokud ani jeden kousíček masa nezůstane syrový. Přisypte kmín, malinko orestujte, aby se kmín rozvoněl, osolte, zalijte vodou a duste pod pokličkou do měkka.

Kmín můžete dát klidně celý, já jsme si oblíbila kmín drcený pro jeho jemnější strukturu. Zatím nejlepší, co jsem objevila, je tenhle z koření od Antonína. Ať koupím v obchodě jakoukoli jinou značku, vždycky jsou v něm, jak já říkám, chlupy, takové smetí a prach. Tenhle Antonínův kmín je naprosto úžasný a krásně čistý.



Než bude maso měkké, připravte si rýži. Samozřejmě, že každý má svůj osvědčený recept, já opět vařím rýži tak, jak mě to naučila moje mamka. Nebudu se tajit tím, že miluju rýži kulatozrnnou a takové ty parboiledy zase přímo nesnáším, zavděk vezmu i rýží dlouhozrnnou a v nouzi největší rýži ve varných sáčcích. 
A jak na ni? 
Rýži pořádně propláchnu v cedníku pod tekoucí vodou a nechám okapat. V kastrolku rozehřeji olej, přisypu propláchnutou rýži a krátce orestuji, rýže jakoby zesklovatí. Zaliji vodou, dávám vodu tak bajvoko 1,5cm nad rýži, aby byla zatopená, osolím, zamíchám. Říká se, že na jeden šálek rýže, dva šálky vody. 
Rýži nechám vařit dokud není voda úplně vyvařená a pak šup s kastrolkem, zakrytým pokličkou, do trouby. Asi v polovině vaření rýže zapínám troubu na 100°C.
Rýži nechám v troubě dojít a změknout, trvá to cca 20 minut, hotovou ji pak promíchám vidličkou, aby se hezky nakypřila.

Do tohoto našeho rizota patří hrášek a mrkev, nechávám je změknout nad parou tak, že cedníček se zeleninou položím na kastrolek, kde se dusí maso, a přikryji pokličkou. Mrkev krájím na menší kostky nebo kolečka, jak se mi zrovna chce.


Ve chvíli, kdy je maso měkké, zelenina připravená a rýže hotová, nezbývá nic jiného než všechno pěkně smíchat dohromady. Máte-li rádi, můžete přidat i sterilovanou kukuřici. 
Pro dochucení, pokud není rizoto vyloženě pro mrňousky, přidejte mletý pepř. Strouhaný sýr jemnou chuť rizota jenom doladí. A chcete-li ještě více rizoto doladit, dejte si k němu nějaký zeleninový salát nebo zavařenou červenou řepu.



S tímhle rizotem vám žádné riziko nehrozí, možná jediné, že ho budete mít málo. 


                                                                          Iva Růžičková

Komentáře