Přeskočit na hlavní obsah

Kdo se šklebí na fazolky

Když se na jídelníčku ve školní jídelně objevily fazolky na kyselo, dušené maso v mrkvi nebo dušený hrášek, nejradši bych se odhlásila. Bohužel to nešlo. U mojí maminky, co by kuchařky této školní kuchyně, by tenhle nápad v žádném případě nikdy neprošel. Tak jsem volila nejmenší zlo a z této trojky jsem většinou ujedla jen trochu z fazolek, ostatní dva pokrmy putovaly od výdejního okénka k tomu vracecímu. 
I přesto, že fazolky nebyly moje oblíbené jídlo, neminuly nás ani doma. Jak jsem se jim vyhýbala, to už si nepamatuji. Co si ale dost dobře pamatuji, je moje druhé těhotenství, kdy se mi chuťové buňky doslova zbláznily a já měla neustále chuť na ty dříve tolik odmítané a nenáviděné fazolky. Dávala jsem si je k obědu, k večeři a nemohla jsem se jich stále nabažit. 







To malé miminko, dnes již desetiletý kluk, přesto nebo právě proto, že přijímal fazolky tak intenzivně nitrožilně se jim vyhýbá stejně jako kdysi já. A není jediný v naší rodině, holky ani manžela tímto pokrmem vůbec nepotěším. Tak si je vařím občas jenom sama pro sebe. Naposledy mě mile překvapil náš mrňousek, který mi je ujídal z talíře se slastným úsměvem od ucha k uchu. Že by se vyklubal můj nový spojenec - labužník?



Fazolky na kyselo
...........................

čerstvé zelené fazolkové lusky
hladká mouka, máslo, mléko
zakysaná smetana, ocet
sůl, cukr


Čerstvé fazolky omyjte, odkrojte stonky, někdo odkrajuje špičky, já je tam nechávám. Fazolky pokrájejte na menší kousky a vložte do vroucí mírně osolené vody povařit do měkka, ne rozvařit. Vodu z nich nevylévejte, bude potřeba.






V kastrolku vedle si udělejte světlou jíšku - na másle nebo tuku zpěňte hladkou mouku, zalejte mlékem a metličkou míchejte ať se vám neudělají hrudky. Chcete-li omáčku jemnější přidejte smetanu na šlehání, v okamžiku, kdy ji přidáváte, by měla mít alespoň pokojovou teplotu. Troufám si vzniklou hladkou kašičku v této chvíli nazvat skoro bešamelem, tak ji nyní rozřeďte vývarem z fazolek, chvíli povařte, přidejte uvařené fazolky a ještě chvíli povařte. 

Tentokrát jsem do omáčky přidala před koncem vaření pokrájený čerstvý kopr. Omáčka tím získala úplně jiný chutově zajímavý rozměr.
Na závěr přidejte do omáčky zakysanou smetanu nebo ocet, ale už nevařte. Dochuťte solí nebo cukrem dle vaší chuti.

K fazolkám se hodí vařené brambory, vařené vajíčko či volské oko, ale klidně si k nim můžete dát plátek nebo dva vařeného hovězího masa. U nás doma se k fazolkám na kyselo jedly pečené vdolky.



Tohle jídlo můžete vařit po celý rok, mražené nebo sterilované fazolky seženete kdykoliv, nejen když je jejich sezóna. Ovšem čerstvým, jemně křupavým a křehkým fazolkám v létě se nic nevyrovná. Před pár lety jsem si začala pěstovat vlastní fazolky na zahradě, péče o ně není vůbec nijak náročná, rostou skoro sami, jen je potřeba je včas sklízet. 


Fazolkám kyselý výraz sluší, vy se usmívejte!
                                                                             Iva Růžičková

Komentáře

Okomentovat