Přeskočit na hlavní obsah

Dáme si scuka

Sousedka mi dala cuketu! Zdvořile jsem poděkovala, ale v mysli jsem byla zděšená, co s ní udělám? Doma jsme z cuket nikdy nic nevařili. Napadlo mě nastrouhat ji jedině do nějaké buchty, bramboráky-cukeťáky nebo smaženou pravděpodobně nikdo u nás jíst nebude. Uložím si cuketu pěkně v chládku ve stodole, však ono to nějak dopadne.


Moje mánie v časopisech a knihách o vaření nezná mezí. Jakmile jdu kolem nějakého stánku, obchůdku nebo koutku s časopisy třeba v obchoďáku, klidně i v cizině, přitahují mě jako magnet, já v nich hned začnu listovat a pokaždé mi snad čirou náhodou jeden někdy i dva uvíznou v košíku. Minulý týden jsem takhle ulovila srpnový F.O.O.D. No, a co v něm nebylo? Cuketová polévka. Ty jo, jak to, že mě to hned nenapadlo? Už mám pro tu mou cuketu uplatnění!





Krémová cuketová polévka
................................

2 střední cibule
2 mrkve
2 řapíkaté celery
5-6 malých cuket
máslo 
drůbeží vývar
4 velké stroužky česneku
sůl a hrubě mletý černý pepř
zakysaná smetana

Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev, celer a cukety na kousky. Rozehřejte máslo (můžete i olej) a nechte na něm zesklovatět cibuli, přisypte ostatní zeleninu a krátce orestujte. Přidejte trochu vody, za občasného míchání duste pod poklicí 10 minut. Pak přidejte vývar, drcený česnek, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte pod poklicí ještě tak 10 minut. Polévku odstavte, rozmixujte do hladka ponorným mixérem, vmíchejte zakysanou smetanu. Podle potřeby dochuťte ještě solí a pepřem. Můžete přidat nadrobnou nakrájenou pažitku nebo petrželovou nať.



Polévku jsem stihla uvařit už dvakrát. Jednou z velké cukety, kterou jsem oloupala a vybrala semínka uvnitř, podruhé z menších mladších cuket bez semínek a bez loupání. A jednou s vývarem, podruhé bez. 
S vývarem má polévka říz, je výraznější. Pokud vám nevadí čistá jemná zeleninová chuť, myslím, že vývar nutný není. A ještě jeden tip: přidáním kari koření se polévka promění ve sladce pikantní aromatickou slast, aspoň tak to píšou v tom časopise.


A závěrem musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená. Polévka je jemná a zároveň lehce pikantní díky celeru a česneku, zakysaná smetana jí dodává osvěžující chuť, kterou v tomto horkém létě oceníte. 

Dejte si scuka s cuketou, nebudete litovat!

                                                                           Iva Růžičková

Komentáře

  1. Ještě k ní dělám na másle smažená nebo pečená kolečka z rohlíků. A zakusují se s polévkou.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat