Přeskočit na hlavní obsah

Třešně po americku

Co by to bylo za narozeninovu oslavu bez pořádného dortu. Upéct dort si netroufám, naštěstí mám kamarádku, která tohle zvládá dokonale. Ale aby hosté nemuseli u nás sedět jen o dortu, mám vždycky ještě něco sladkého v záloze. 
Letos jsou stromy obsypané třešněmi, bylo by hřích toho nevyužít. Opět z nějakého časopisu jsem měla schovaný výstřižek s receptem - nejlepší třešňový koláč, americká klasika, křehké máslové těsto, šťavnatá třešňová náplň a není na něm nic složitého, psalo se v prvních řádcích receptu. Že by to byl onen slavný americký pie (páj)? Tak tohle mě láká. 


Přístroj ani nástroj na vypeckovávání třešní nevlastním, kupodivu to nedalo ani tolik práce, jak se na první pohled zdálo. A protože potvůrky trošku barví, určitě si na ně vemte rukavice, takový ty chirurgický lékařský, je to přece jen operace to vypeckovávání. 


Třešňový koláč
.................

těsto:
400 g hladké mouky
200 g másla
půl lžičky soli
50 ml studené vody

náplň:
4 hrnky nevypeckovaných třešní
půl až 3/4 hrnku cukru krupice (podle sladkosti třešní)
4 lžíce kukuřičného škrobu
půl lžičky mandlového extraktu 
lžíce másla 

1 vejce na potření
mandlové lupínky na posypání


Mouku se solí a máslem promněte mezi prsty jako drobenku, postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Lze to i v mixéru, závěrečné propracování je ale stejně na nás. Těsto zabalte do folie a nechte v ledničce odležet třeba i hodinu. 

Tak tenhle postup je uveden v mém receptu z časopisu. Nedalo mi to a nakoukla jsem ještě do jedné kuchařské knihy, kde se píše, pokud chceme mít těsto křehké a jemné, takové jako lístečkové, nemá se těsto zbytečně moc propracovávat do hladka, má zůstat drobivé, ale při zmáčknutí prsty drží po hromadě. Udělala jsem to přesně naopak, nicméně koláč byl výborný i tak a snědl se do posledního drobečku.

Zatímco těsto odpočívá v ledničce připravte si náplň. Omyté třešně vypeckujte, smíchejte s cukrem, škrobem a mandlovým extraktem (jednu lžíci cukru si odložte na posypání). Nemáte-li mandlový extrakt jako já, prostě ho tam nedávejte.

Ze dvou třetin těsta vyválejte placku, přeneste ji do vymazané koláčové formy a nechte přesahovat těsto přes okraje formy. Naplňte třešňovou směsí, na ni dejte kousky másla, přesahující těsto rovnoměrně zarovnejte a přehněte je dovnitř na třešně, aby vám vznikl takový uzavřený okraj. Zbylé těsto vyválejte a rádílkem z něho nakrájejte pruhy, ze kterých vytvoříte přes třešně mřížku. Můžete pruhy proplétat nebo jen pokládat přes sebe. Já jsem dala ještě proužek po celém obvodu koláče. Hotovou mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte odloženým cukrem a mandlovými plátky.






Pečte v předem vyhřáté troubě 20 minut na 200°C, potom stáhněte teplotu na 180 °C a pečte do zezlátnutí zhruba ještě 30 minut.
Koláč nechte úplně vychladnou a potom teprve nakrájejte.



Titulní řádky z receptu opravdu nelhaly. Koláč plný šťavnatého ovoce, křehké těsto, křupavé mandlové plátky, letní slast na jazyku. Rozhodně tenhle recept nenechám zapadnout mezi ostatní a vyzkouším ho i s jiným ovocem. A už teď mám zásoby třešní v mrazáku na zimu.

Tak hurá na strom pro třešně!

                                                                  Iva Růžičková

Komentáře