Přeskočit na hlavní obsah

Savoiardi z Rudky

Která z nás hospodyněk nemá doma recept na tiramisu, co naplní mísu poctivě až po okraj pomazánkovým máslem? I přesto, že dětské kulaté piškoty vyměníme za ty podlouhlé cukrářské, do pravého tiramisu to bude mít stále hodně daleko. 
Ale jak vůbec chutná pravé italské tiramisu? Myslím, že i v Itálii se bude recept lišit kraj od kraje, město od města, vesnička od vesničky, kuchařka od kuchařky a každý bude tvrdit, že to jejich tiramisu je zaručeně to pravé a žádné jiné.

Základem vždy budou kvalitní ingredience, a to mascarpone, podlouhlé cukrářské piškoty, dobrá káva a čerstvá vejce. Nedalo mi to a poohlédla jsem se po nějakých receptech. Prolistovala pár svých kuchařských knih, projela internet a v sítu mi uvízly asi čtyři recepty, lišily se jen maličkostmi. Nakonec šlo jen o to, rozhodnout se, zda do krému přidám sníh z bílků nebo smetanu na šlehání či nikoli.


Právě kelímek mascarpone ležící v obchodě vedle tvarohů a lučiny byl ten první impuls celého mého nápadu pustit se do výroby tohoto lahodného dezertu. V nákupním košíčku tak skončily dva kousky a také dva balíčky podlouhlých piškotů. Kávu doma mám a amaretto lze snadno nahradit. Jenže esemeska "Vyzvedněte si  dnes rozhodnutí, děkujeme, školka Rudka" odsunula mé cukrářské nadšení na později. Takže hurá do školky pro lejstro. 


Cestou jsem se ještě stavila v Rudce v obchůdku. Jak tak beru rohlíky z bedýnky, vidím dole v regálku piškoty savoiardi. No to mě podrž! To snad není možný, v takovýmhle malým krámku mají italské piškoty! To jsem tady fakt nečekala. Aby bylo jasno, v těch všech receptech, které jsem pročítala, uváděli, že piškoty savoiardi jsou těmi nejlepšími piškoty do tiramisu. 
A tak povídám paní prodavačce Jitce: "Vy tu má tedy vážně delikatesy" a vypověděla jsme jí celý příběh s hledáním receptu na tiramisu. Usmála se a s výrazem nenápadné omluvy odpověděla, že to ani ona sama netušila. Já však pokračovala dál, že tam patří ještě amaretto, ale kvůli jednomu panáku ho nebudu shánět, že ho nahradím jiným alkoholem. Mávla jsem rukou a jen tak bez rozmyslu otočila hlavu k polici za mnou. No, to se mi snad zdá, vy tady máte amaretto! To jsme se už smály obě dvě. Jinak to ani dopadnout nemohlo, domů jsem si kromě rohlíků nesla italské piškoty, mandlové Amaretto, rozhodnutí o nepřijetí Matyáška do školky, příjemný pocit na duši a dobrou náladu. Co dokáže vykouzlit taková malá chvilka v obchůdku, kde prodává milá a příjemná paní Jitka.

Takže rada na závěr: ikdyž vám do vašich plánů vstoupí nečekaně jiná záležitost, nezoufejte, nenadávejte, přijměte ji, určitě se neděje jen tak náhodně. Jakpak by asi dopadlo tiramisu bez těch pravých ingredincí? Zase by to byl jen další obyčejný zákusek z lučiny a piškotů s příchutí kávy a rumu.




Tiramisu
.............

500 g mascarpone
20 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
200 g cukrářských piškotů (dlouhých)
200 ml silné kávy (espressa)
100 ml mandlového likéru Amaretto
kakao

Nejdřív asi uvařte kávu, ať má čas vystydnout. Ale žádného českého turka, pořádné espresso a když nemáte, tak silnou rozpustnou. Nachystejte si misky nebo větší nádobu, do níž budete tiramisu vrstvit. 

Žloutky společně s oběma cukry vyšlehejte do hladkého pevného krému a zašlehejte do něj tiramisu.
Do připravené kávy přidejte likér, promíchejte a lehce v ní namáčejte podlouhlé piškoty. Pozor ať je nemáte celé rozmočené, jen zvlhčené. Piškoty vkládejte na dno misek. Na vrstvu piškotů naneste vrstvu krému, po ní následuje opět vrstva piškotů a nakonec vrstva krému. Pokračujte takhle střídavě, dokud vám suroviny vystačí. 

Povrch nakonec úhledně zarovnejte a dezert dejte vychladit do lednice. Minimálně se doporučují 4 hodiny, ale já ho nechala odležet do druhého dne. Před podáváním tiramisu bohatě posypte kakaem. Právě jeho nahořklá chuť doladí jemnou chuť sýru a sladkost piškotů.


Typičtější italský dezert byste asi těžko hledali. Jemný a lahodný pro léto jak stvořený. V překladu tiramisu znamená něco jako zvedni mě - vytáhni nahoru. 
Ať i vás svou lehkostí vytáhne nahoru nebo aspoň zvedne náladu.


                                                                Iva Růžičková


Tahle přepravní varianta ve "weckovkách" má výhodu, že dezert převezete na místo bez úhony zavřený ve skleničkách a dozdobíte až na místě.











Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Takže v pátek jsem se rozhodla, že toto Tiramisu vyzkouším. Byli jsme ve dvou obchodech a já se obávala, že to padne na Amaretu, které jsme prostě nesehnali. Naštěstí tchýně má ve skřňce všechno. Bylo to opravdu vynikající!! Tohle rozhodně zopakujem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat