Přeskočit na hlavní obsah

Dejte návštěvě do rtu....s jahodama

Možná jsem svůj blog měla nazvat Pečeme pro návštěvy. Naše děti sladkému moc nedají, můj muž skoro vůbec a abych si já pekla sama pro sebe koláče a buchty, jakpak bych potom vypadala. Chtěla jsem taky psát o našem cestování. Jenže když se výletuje, není čas otevírat počítač a když už se vrátíte domů, pohltí vás každodenní neviditelné činnosti kolem chodu domácnosti, takže po nocích píšete recepty, protože je to rychlejší. Chtěla jsem psát o módě. Mám v hlavě spoustu nápadů, šaty, sukně, halenky, ale nemám švadlenu, která by přesně moje představy zhmotnila a sama šít neumím. Pohrávala jsem si s myšlenkou absolvovat nějaký kurz šití. Jenže šití je dle mého muže obor technický a nejsem si jistá, zda i takový antitechnický typ jako já, by tohle zvládl. Když už si nechám šaty ušít, není zase, kdo by mě v nich vyfotil. Sumasumárum, kruh se uzavírá a jsme opět na začátku mé úvahy o pečení pro návštěvy. Takže chtě nechtě si musím přiznat, že můj život se opravdu točí hlavně kolem jídla. 



Tak prosím opět jeden koláč pro návštěvu. 
Mladí manželé, dvě malé děti, tatínek jede za mým mužem pracovně, rodinku vzal s sebou, jahody by mohli přijít vhod. Dědeček nás jimi nyní pravidelně zásobuje, za což jsem velmi ráda. Chtělo by to něco lehčího, letního, nahoře se želatinou, smlsne si i naše Klárka.




Jahodový koláč s mascarpone
.......................

korpus:
150 g hladké mouky
100 g cukr krystal
1 vejce
75 g másla
1/2 balíčku kypřícího prášku
25 g mletých vlašských ořechů

Z výše uvedených surovin zpracujte těsto a nechte ho tak půl hodinky odpočinout v ledničce. Dortovou formu si vymažte a vysypte třeba polohrubou moukou. Těsto vyválejte na placku a přeneste ji do formy, tam ji ještě prsty dle potřeby poupravte do tvaru.

Pečte v předehřáté troubě na 160 °C. V původním receptu se píše zhruba 25 minut, ale to víte, každá trouba je jiná. Proto nikdy na čas moc nehledím a vždycky raději zkouším špejlí, jesti je už upečeno. Upečený korpus nechte vychladnout.



náplň:
240 g mascarpone
50 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml smetany na šlehání (min.33%, ideálně 40%)

V míse vyšlehejte mascarpone s cukrem do krémova, přidejte vanilkový extrakt. V jiné míse ušlehejte do pevna šlehačku a opatrně ji vmíchejte k připravenému mascarpone. Rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus. Přikryjte folií a dejte na chvíli do lednice zchladnout. 



Přichystejte si ovoce, želatinu si připravte podle návodu na sáčku. A můžete se pustit do závěrečné fáze. Na krémovou náplň skládejte jahody, přepůlené, na kousky, jak se vám líbí a zalijte želatinou. Zakryjte koláč foliíí a nechte opět ztuhnout v ledničce.


Dort se chladí v ledničce. Cink, cink, ve tři hodiny zvoní návštěva na náš zvonek, jsou přesní jak švýcarské hodinky. Mladá paní drží v rukou velkou krabici a s úsměvem povídá: "Říkali jsme si, že když máte tolik dětí, že jim přivezeme čokoládový dort." 

Ať už čokoládový nebo jahodový, udělejte si i vy příjemné odpoledne.


                                                                       Iva Růžičková

Komentáře