Přeskočit na hlavní obsah

Uvařený, zapečený

šunkou a sýrem doladěný chřest. Pro mě jednoznačně nejoblíbenější, nejrychlejší a nejchutnější jarní jídlo. Jednoduše jsem do něj zamilovaná. Naučila mě ho kamarádka a jakmile se objeví na pultech obchodů první český chřest, neváhám a cestou domů se těším na tuto gastronomickou lahůdku. Škoda jen, že je sezona chřestu tak krátká.





Chřest zapečený se sýrem a šunkou
..........................

bílý chřest
šunka
sýr
máslo
cukr, sůl, citron

Chřest omyjte, odlomte nebo odkrojte dřevnaté konce, uvidíte podle čerstvosti chřestu (cca 1-1,5cm) a důkladně ho oloupejte. Slupka obsahuje hořké silice a zbytečně tak zabije přirozenou sladkou chuť chřestu a vy byste si vůbec nepochutnali. Hlavičku a kousíček pod ní neloupejte. Nemáte-li škrabku na chřest, se kterou jde loupání jako po másle, velmi dobře poslouží i škrabka na zeleninu či brambory.

Takto připravený chřest vložte do vroucí osolené vody, do které jste přidali ještě lžičku cukru, trochu citronové šťávy a kousek másla. Chřest vařte přibližně něco kolem 10-12 minut, podle tloušťky chřestu. Uvařený chřest schlaďte ve studené vodě.



Na dno zapékací misky nebo rovnou na talíř rozložte plátky šunky, na ně položte chřest, nakrájené máslové plátky a nakonec plátky sýra. Zapečte v předehřáté troubě na 200 °C jen krátce než se sýr roztaví a chřest prohřeje.


    Pro výraznější a zajímavější chuť zkuste sýr ementálského typu. Nemáte-li zrovna takový sýr po ruce, i s obyčejným eidamem bude mít tohle jídlo své kouzlo. Vhodným doplňkem je pak listový salát a s čerstvě upečenou křupavou bagetou získáte výbornou večeři.

    Pro milovníky chřestu mám ještě tip na jednoduchou krémovou polévku z bílého chřestu. A že vás chřest ještě neoslovil nebo nevíte jak na něj? Nezoufejte, i já jsem si k němu cestičku hledala. Přečíst si o tom můžete tady.

    Pozvěte chřest do kuchyně, určitě nebudete litovat. Krásné chřestové dny.
                                                                               Iva Růžičková  

    Komentáře

    Okomentovat