Přeskočit na hlavní obsah

friss spárga - z vlaku rovnou do hrnce

Ivančické slavnosti chřestu letos moc slavné nebyly. Páteční dopoledne bylo bez chřestu zeleného. Prý se kvůli suchu neurodil, tak si kupte chřest bílý. Co se ale hojně urodilo, byly kolotoče. Zabíraly skoro polovinu náměstí a také stánky s perníky tak barevně malovanými, co od koupě víc odrazovaly než aby lákaly. Jedna kolotočářská muzika přehrávala druhou a do toho z podia před radnicí zněl rock. Tak tohle opravdu není můj šálek kávy a páteční chřestové trhy tím pro mě ztratily kouzlo jarních trhů, na které jsem se vždycky těšívala. Zklamaně jsem odjížděla domů a o to víc se těšila na odpolední odjezd do Budapešti. Měli jsme s mužem v plánu zajít na tamní trh, kde jistě bude chřestu zeleného i bílého dostatek. 

A taky že bylo, stačilo si jen vybrat. Zpáteční cestu vlakem přežil chřest bez úhony a v pondělí jsme si mohli pochutnat na svěží zelené polívce.



Polévka ze zeleného chřestu
.........................

zelený chřest
máslo, cibule, kuřecí vývar
smetana
sůl, pepř

Chřest očistěte, omyjte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky. Zelený chřest, je-li čerstvý a mladý, nemusíte loupat.
V hrnci na másle jemně osmahněte cibulku, přilijte vývar, přiveďte k varu, přisypte pokrájený chřest a povařte asi tak 20 minut dokud chřest nezměkne. Odkrojené hlavičky zeleného chřestu připravuji zvlášť na cedníčku v páře, aby se v polévce zbytečně nerozvařily, použijí se pak na konečné dozdobení polévky.
Kuřecí nebo jiný vývar vařívám do zásoby, stačí pak jenom sáhnout do mrazáku pro konkrétní krabičku s vývarem.


Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem, přidejte kousek másla pro zjemnění, ale už nevařte. 
Chřestovými hlavičkami, které jste si odložili, posypte polévku na talíři, dozdobit můžete i kuličkami barevného pepře. K polévce se hodí i opečené kostičky rohlíku.


Za pár minut hotová polévka vás překvapí svojí jemnou krémově lahodnou chutí. 

Tak zase za rok na shledanou u chřestového menu.

                                                                         Iva Růžičková

Komentáře