Přeskočit na hlavní obsah

Brambory do taštičky

Tenhle článek není o kabelkách, taškách ani igelitkách, ikdyž je to téma velmi zajímavé a diskutabilní a mě hrozně popuzuje, jak mi všude cpou ty igelitový sáčky a všechno by furt chtěli do těch sáčků dávat. Chodím nakupovat s proutěným košíkem, od babičky jsem si nechala ušít z bílého plátna pytlíky a když je zrovna nezapomenu doma, nakupuji pečivo do nich, tak k čemu mi by byl ten jejich igeliťák. 

Tohle povídání je ovšem o malých milých usměvavých taštičkách z bramborového těsta. Uvnitř najdete lahodné švestkové povidlí, nahoře jsou sypané mletým mákem s cukrem a celé jsou jemně přelité rozpuštěným máslem. 
Vařívala je už moje babička, vaří je moje maminka. Jejich taštičky plavou v sádle, jedna přes druhou a všechny společně se válejí v jedné míse a na můj vkus jsou celkem hodně omakované. Tyhle taštičky jsem jako malá přímo nesnášela. Hlavně to povidlí uvnitř byla moje noční můra. Pak přišla doba, kdy jsem se mohla rozhodnout, co jíst budu a co ne a od taštiček byl klid.


Nikdy jsem nechtěla věřit slovům mé babičky, že časem se člověku chutě změní. Najednou se tyhle malé bramborové taštičky dostaly na seznam mých oblíbených sladkých jídel. Povidlí uvnitř nesmí rozhodně chybět, bez něho by to nebylo ono, sádlo nahradilo máslo, s mákem opatrněji a teď je to prostě dokonalé.


Taštičky z bramborového těsta
........................

800 g brambor uvařených ve slupce
200 g hrubé mouky
2 vejce
špetka soli

švestkové povidlí
mletý mák
cukr moučka
máslo

Bramborové těsto můžete zpracovat přímo na vále nebo v míse. Také se mi osvědčily brambory uvařené den předem. Zbyly mi z oběda z předešlého dne, bylo mi líto je vyhodit, tak skvěle posloužily na bramborové těsto a myslím, že z nich bylo těsto lepší než z brambor čerstvě uvařených.
Oloupané vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vajíčka, sůl a zpracujte ve vláčné těsto. Na pomoučeném vále vyválejte placku. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujte kolečka a doprostřed každého dejte malou lžičku povidlí. 


Jednu polovinu kolečka přehněte na druhou, pořádně kapsičku zavřete, přitlačte ať vám při vaření náplň nevyteče.


Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody, opatrně zamíchejte ať se vám odlepí ode dna a vařte dokud nevyplavou. Z vody je pak dobře vyberete děrovanou vařečkou.

Dejte si vodu vařit včas a nezapomeňte, že voda vždy čeká na bramborové knedlíky, knedlíčky, taštičky, noky, šišky, prostě cokoliv z bramborového těsta. Dlouhým čekáním totiž bramborové těsto řídne.

Na talíři posypte uvařené taštičky mletým mákem, cukrem, přelijte rozpuštěným máslem a můžete se s chutí do nich pustit.






Jak se jednou naučíte klasické bramborové těsto, můžete z něj připravovat spoustu vynikajících jídel, jak na sladko, tak i na slano.

Sláva bramborám!
                                                                          Iva Růžičková  

Komentáře