Přeskočit na hlavní obsah

V sobotu na plech

Děti milují děti a tak není divu, že jich tu máme pořád plno. Běhají na zahradě, lítají na dvoře, hrají si u nás doma. Ty děti mají rodiče a jen málokdy se stane, že u nás ti rodičové neposedí. Návštěva babičky a dědečka se také neobejde bez malého občerstvení, nenabídnout jim nic ke kávě, musela bych se stydět. A do toho všeho mumraje se Amálka zeptá: "Proč pořád pečeš nějaký buchty?" Ve vteřině mi prolétne hlavou, ve čtvrtek to byly mandarinkové mafíny, v pátek ořechové řezy a teď jsem z trouby vytáhla švestkový koláč. "No, víš...." naštěstí na odpověď ani moc nečeká, myslím, že je jí to jasné, když mě vidí, jak podávám talířek s buchtama mamince od Honzíkových kamarádů, aby ochutnala.



Poslední ovocné zásoby v mrazáku je potřeba zpracovat než budou zásoby nové. Recept z nějakého kalendáře, který jsem schovala kvůli fotce kousků koláče lákajících k nakousnutí bud mít premiéru. V originále Blumový koláč na plech, v mém podání Švestkový. Malá svačinka pro všechny ty návštěvníky, jimiž se to dnes u nás jenom hemží.



Švestkový / blumový koláč na plech
................................

260 g hladké mouky 
120 g cukru krystal 
115 g rozpuštěného másla 
240 ml plnotučného mléka
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva

Drobenka 
120 g hrubé mouky
100 g třtinového cukru
80 g másla
1/2 lžičky mleté skořice 
mandlové plátky 

Do mísy nasypte mouku, cukr, promíchejte s práškem do pečiva, přilijte mléko, rozpuštěné máslo a vajíčko. Vařečkou nebo metlou dobře rozmíchejte, těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem nebo plech vymažte máslem (sádlem) a vysypte moukou.



Na těsto pokládejte hustě vedle sebe rozpůlené švestky nebo blumy, posypte drobenkou a plátky mandlí.


Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dokud nebude těsto krásně zlaté, ovšem vpichem špejlí budete mít jistotu, že je opravdu upečeno.







Mouku hladkou můžete z části nahradit moukou špaldovou a blumy mají skvělé zastoupení ve švestkách, ostružinách i jablíčkách nakrájených ma tenké plátky.

Sladké malé chvilky u kávy, čaje nebo se švestkami. Se švestkami tekutými opatrně, ať nejste na plech :-)
                                                                           Iva Růžičková  

Komentáře

  1. Takže do třetice budu péct tuhle buchtu :-). Ty dvě předchozí byly výborné a zmizely dost rychle i přesto, že se u nás buchty moc nejí.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že je můj blog inspirací pro vaše pečení :-) Hezký den přeju. Iva

      Smazat

Okomentovat