Přeskočit na hlavní obsah

V sobotu na plech

Děti milují děti a tak není divu, že jich tu máme pořád plno. Běhají na zahradě, lítají na dvoře, hrají si u nás doma. Ty děti mají rodiče a jen málokdy se stane, že u nás ti rodičové neposedí. Návštěva babičky a dědečka se také neobejde bez malého občerstvení, nenabídnout jim nic ke kávě, musela bych se stydět. A do toho všeho mumraje se Amálka zeptá: "Proč pořád pečeš nějaký buchty?" Ve vteřině mi prolétne hlavou, ve čtvrtek to byly mandarinkové mafíny, v pátek ořechové řezy a teď jsem z trouby vytáhla švestkový koláč. "No, víš...." naštěstí na odpověď ani moc nečeká, myslím, že je jí to jasné, když mě vidí, jak podávám talířek s buchtama mamince od Honzíkových kamarádů, aby ochutnala.



Poslední ovocné zásoby v mrazáku, recept z nějakého kalendáře, který jsem schovala kvůli fotce nakrájených kousků koláče lákajících k nakousnutí. V originále Blumový koláč na plech, v mém podání Švestkový. Malá svačinka pro všechny ty návštěvníky, jimiž se to dnes u nás jenom hemží.

Do třetice všeho dobrého a sladkého. S tím cukrem opatrně, v receptu je ho skoro vražedné množství, ikdyž jsem dala míň, i tak je buchta dosti sladká, příště cukru ještě méně. Část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a výsledek mě mile překvapil a potěšil.  



Švestkový / blumový koláč na plech
................................

260 g hladké mouky 
(dala jsem 160g hladké a 100 g špaldové) 
200 g cukru krystal 
(určitě dejte míň)
115 g rozpuštěného másla 
(dala jsem heru)
240 ml plnotučného mléka
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva

Drobenka 
120 g hrubé mouky
100 g třtinového cukru
80 g másla
1/2 lžičky mleté skořice 
mandlové plátky 

Do mísy nasypte mouku, cukr, promíchejte s práškem do pečiva, přilijte mléko, rozpuštěné máslo a klepněte vajíčko. Vařečkou nebo metlou dobře rozmíchejte a nalijte těsto na plech vyložený pečícím papírem nebo plech vymažte a vysypte moukou (já mažu sádlem).



Na těsto pokládejte hustě vedle sebe rozpůlené švestky nebo blumy, posypte drobenkou a plátky mandlí.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dokud nebude těsto krásně zlaté, ovšem vpichem špejlí budete mít jistotu, že je opravdu upečeno.









Sladké malé chvilky u kávy, čaje nebo se švestkami. Se švestkami tekutými opatrně, ať nejste na plech :-)
                                                                           Iva Růžičková  

Komentáře

  1. Takže do třetice budu péct tuhle buchtu :-). Ty dvě předchozí byly výborné a zmizely dost rychle i přesto, že se u nás buchty moc nejí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že je můj blog inspirací pro vaše pečení :-) Hezký den přeju. Iva

      Vymazat

Okomentovat