Přeskočit na hlavní obsah

Trochu jiný perník

Byla jsem na návštěvě u kamarádky a jak už to bývá stočila se řeč na vaření a jídlo. A že prý u nich v práci v obchůdku mají kromě běžného pečiva moc dobrý zákusek - špaldový mls. Buchta má nahoře karamel a je posypaná mandlovými lupínky a slunečnicovými semínky a že nikdy neodolá a buchtu si ke kafíčku koupí, ale že neví jak by ji upekla.





Za nějaký čas jsem jela do Brna a šla kolem malé pekárny. Napadlo mě, že koupím pečivo tady, kdybych šla do supermarketu, zase bych nakoupila, to co nepotřebuji. Jak tak koukám do výlohy, mezi koblížky a koláčky se na mě najednou usmívají semínky posypané kostky a u nich cedulka "špaldový mls". To bude určitě ta buchta, co o ní moje kamarádka tolik básnila, to musím ochutnat. Ani jsem si nenechala buchtu zabalit, sedla si ke stolečku, co tam v rohu měli a s nedočkavostí malé holky se do ní zakousla. 
Připomínalo mi to perníkové těsto, které se lije na plech, připomínalo mi to buchtu z podmáslí, co pekla moje maminka. Ale ani perník ani buchta z podmáslí to nebyla. Slunečnicová semínka a mandle mi jemně křupaly v puse, ve spojení se sladkým karamelem vytvářely úsměv na tváři a v myšlenkách jsem přemítala, jaký recept na jeho výrobu zvolit. 
V první řadě bude potřeba koupit špaldovou mouku. Jaké bylo moje překvapení, když na zadní straně pytlíku byl napsaný recept na špaldový perník. No sláva, aspoň nějaké vodítko. Napoprvé zkusím toto a pak se uvidí. Jak na karamelovou polevu mi poradil gugl a já se mohla pustit do výroby onoho vysněného zákusku.



Špaldový perník s karamelem
........................................

250 ml mléka
125 g tuku
1 polévková lžíce medu

250 g hladké mouky 
 (1/3 nebo 1/2 mouka špaldová nebo žitná)
125 g cukru (může být třtinový)
1/2 sáčku vanilkového cukru
1/2 sáčku prášku do perníku
1 malé vejce

V teplém mléce rozpusťte tuk a med, přidejte všechny sypké ingredience a zamíchejte. Dortovou formu nebo menší plech vymažte tukem, vysypte moukou a nalijte umíchané těsto, rovnoměrně ve formě / plechu těsto rozetřete ať nemáte uprostřed silnou vrstvu. Pečte v předem vyhřáté troubě, vpichem špejle zjistíte, zda je buchta upečená.


Karamelová poleva: 
.....................
80 g cukr krystal 
30 g másla
smetana 31% 
mandlové lupínky, slunečnicová semínka
 vlašské nebo lískové oříšky

V hlubší pánvi vařečkou míchejte cukr s máslem, zprvu se vám vytvoří takové podivné hrudky plavající v rozpuštěném másle, nebojte se a míchejte dál dokud nezačne cukr hnědnout a udělá vláčnou hmotu, potom velmi velmi opatrně přilijte smetanu, pozor začne to prskat, musíte stále míchat až se vytvoří jemná krémová poleva. Smetanu si předem ohřejte.
Karamelovou polevu rozetřete na ještě vlažnou buchtu a posypejte mandlovými lupínky, slunečnicovými semínky nebo oříšky.



Oříšky a mandle můžete také nechat v cukru zkaramelizovat. Zdánlivě obyčejný perník tak získá díky karamelu a křupavým oříškům punc luxusního zákusku a vám se při prvním soustu podlomí kolena. 



Sladký karamelový den vám přeje.   
                                                                 Iva Růžičková                                              

Komentáře