Přeskočit na hlavní obsah

Polévka šampionů

Sbírá je, krájí je, suší je, ale nejí je. Skoro jako nějaká dětská hádanka. Řešení je však velmi jednoduché. Mluvím tu o mém muži, kterému houby neučarovaly. Jakmile jídlo jenom hříbkem zavoní, raději utíká pryč od něj. Ani naše děti o houby moc nestojí. A tak jsem si zase jednou uvařila polévku sama pro sebe.
Čerstvé žampiony jsou k sehnání kdykoliv během roku, nemusíme tak čekat až začne pravá houbová sezona a můžeme si dopřát tuhle jemně krémovou dobrotu, kdy se nám zachce. Na přípravu není vůbec složitá a její chuť je přímo okouzlující. Zkuste ji.




Žampionový krém
............................
asi deset středně velkých žampionů
máslo, drcený kmín, 2-3 hrnky vody
sůl, pepř
na bešamel máslo, hladká mouka, mléko 


Žampiony očistěte, nakrájejte na menší kousky a poduste je v hrnci na másle. Přidejte k nim drcený kmín, nechte ho chvíli rozvonět, vše zalejte vodou a povařte. Pár plátků žampionů si odložte stranou pro závěrečnou tečku.
Povařené žampiony vyndejte na misku nebo talířek. Do vývaru přidejte bešamel, promíchejte a nechte opět povařit. Žampiony vraťte zpět do polévky a rozmixujte do hladkého krému. Teď už stačí jenom dochutit solí, popř. pepřem.


Bešamel stihnete připravit než se žampiony povaří. Není to nic složitého. V kastrolku rozpusťte kousek másla, zasypte hladkou moukou a vařečkou nebo metličkou zamíchejte světlou jíšku, přilejte mléko a míchejte do zhoustnutí. Já doporučuji metličkou stále míchat, aby se nevytvořily hrudky, ale jemný hladký krém.

Na závěr opečte na másle odložené plátky žampionů do zlatova a vložte do každé porce hotové polévky. Příjemným doplňkem bude najemno nakrájená nať petrželky a kostičky opečeného rohlíku.



Nepatříte zrovna mezi kuchařské šampiony? Tuhle polévku zvládnete levou zadní a vaši strávníci, pokud milují houby, vás mezi šampiony rozhodně zařadí.

                                                                         Iva Růžičková 

Komentáře