Přeskočit na hlavní obsah

Může obsahovat skořápky (alergen č. 2,3,5,8,14)

Někdo jim říká londýnské řezy, někdo ořechové, někdo místo ořechů dává mandle. Tak na tuhle buchtu jsem si vzpomněla včera po obědě. Chtělo by to něco malého sladkého, něco na doladění chuti, takovou tu sladkou tečku, nebo-li jak říká můj muž, sladkou redukci na závěr.




Ve chvíli, kdy je potřeba na rozpečené těsto natřít sníh, zazvoní telefon. Sakriš, zrovna teď. "Ahoj Magdi, jéé promiň, mohla bych ti zavolat za pár minut zpátky? Mám v troubě buchtu a potřebuji na ni zrovna teď natřít sníh."  
"Ano, jistě, ahoj, to zní zajímavě a lákavě ten sníh, " ozve se na druhé straně.

Právě kvůli tomu ořechovému sněhu mám tyhle řezy ráda, už od dětství. Babička noveská je pekla docela často. Pamatuji si, jak se někdy nakrájené čtverečky drobily nebo ořechová krustička byla natolik upečená, že se ani ukrojit nedala a lámala se, jen co jste do ní nůž zakrojili. Stále mám v paměti a na jazyku tu sladkou chuť ořechů doplněnou o jemně nakyslou pikantní chuť rybízové marmelády.


Ořechové řezy 
..............................
140 g másla / rostlin.tuku
260 g hladké mouky
60 g cukru moučky
2 žloutky


rybízová marmeláda

sníh ze 3 bílků
140 g mletých vlašských ořechů
240 g cukru moučka


Mouku, tuk, cukr a žloutky zpracujte na hladké těsto, jde to na vále i v míse, v obou případech dohňácejte rukama. Těsto vyválejte válečkem a přeneste na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Povrch potřete rybízovou marmeládou a dejte na chvíli rozpéct do trouby, předem vyhřáté na 180 °C.

Čtverečků a obdélníčků bylo dost, co zkusit kulatou formu? V tomto případě těsto můžete vytvarovat dlaněmi a prsty. Do této koláčové formy o průměru 23cm stačí jen z poloviční dávky surovin.

Elektrickým šlehačem ušlehejte z bílků tuhý sníh. Podle rady maminky, přidávám do bílků malinkou špetku soli, aby se sníh lépe ušlehal. Nakonec vmíchejte cukr a ořechy a naneste ořechový sníh na rozpečené těsto.



Šup zpátky do trouby a dopečte. Povrch sněhu by měl být krásně zlatohnědý.



Upečené řezy nechte krátce vychladnout. Pilkovým nožem vám půjdou lépe krájet.



Skvělý zákusek po obědě, ke kafíčku, ke snídani nebo jen tak. Tento druh pečiva, pokud ho nesníte hned jako my, můžete uchovávat v chladu i několik dnů či týdnů.



Křupavé ořechové mlsání vám přeje

                                                                    Iva Růžičková  

Komentáře