Přeskočit na hlavní obsah

Malí nový mafíny

Samozřejmě, že na velikosti nezáleží ani na tom, že jsou s malinama. Je však nejvyšší čas pustit se do zpracování ovocných zásob z mrazáku. V kuchařce Snídaně u Florentýny jsem objevila recept na malinové muffiny. Tak jsem je vyzkoušela, a to hned dvakrát. Ne že by měly na poprvé takový velký úspěch, ale stále je, co zlepšovat. Přestože jsou muffiny ze snídaňové kuchařky, upéct si je můžete, kdykoliv na ně dostanete chuť.




Malinové muffiny
......................

50 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
1 vanička měkkého tučného tvarohu (250 g)
150 g polohrubé mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (6 g)
100 g cukr krupice
3 vejce
50 g teplého rozpuštěného másla
maliny čerstvé nebo mražené


Mražené maliny nechte chvíli povolit. 
Mandlovou moučku jsem neměla, ale měla jsem mandle celé, tak jsem je oloupala a nastrouhala v robotu najemnou. Mandle lze zbavit slupek docela jednoduše. Nasypete mandle do misky nebo kastrolku, zalejete vařící vodou třeba z rychlovarné konvice a nechte je asi tak 5 minut ponořené. Mandle postupně vytahujte, třením mezi prsty je zbavíte slupky. Mělo by to jít lehce, pokud slupka pevně drží, nechte mandle ještě chvíli ve vodě.

Na těsto jednoduše smíchejte zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny a pak dohromady. 
36 malin dejte stranou, zbytek malin se má podle receptu do těsta namačkat. Sice vznikne krásně růžové těsto, ale po upečení světle růžová barva zmizí. Při druhém pokusu jsem maliny do těsta jemně vmíchala, aby se moc nerozbily a v upečených muffinech tak krásně vynikly.




Hotové těsto dávejte lžící nebo menší naběračkou do muffinových důlků. Na řadu teď přijdou maliny, které jste odložili stranou. Na každý muffin nahoru dejte tři maliny, můžete je jemně zatlačit do těsta a můžete je také posypat mandlovými lupínky.
Protože se mi při prvním pečení muffiny dost nalepily na papírové košíčky a část muffinu jsme takhle vlastně vyhodili, rozhodla jsem se při druhém pečení důlky na plechu vymazat a vysypat moukou. Nevěděla jsem jak moc muffiny naskočí, tak jsem pomazala důlky hodně i přes okraj. 

Muffiny pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Zda jsou upečené zkontrolujte vpichem špejle.

Při premiéře těchto muffinů, jsem stále kontrolovala jejich stav v troubě, zdály se mi krásně naskočené, zlaťoučké, ale nějakým pohnutím mysli jsem je nechala v troubě o pár minutek déle, a to jim rozhodně neprospělo a na kráse moc nepřidalo. Na druhý pokus jsem si je víc hlídala a vytáhla je z trouby dřív.



A tady už je můj věrný ochutnávač, pomocník v kuchyni a hlavní asistent u focení.




Rozhodně nezůstaňte ani vy jen u jednoho mafínu. 
                                                                       Iva Růžičková 

Komentáře