Přeskočit na hlavní obsah

ketkovský koláčky s kadlátkama


Někdy už je prostě masa dost a máte obrovskou chuť dát si na oběd něco sladkého?
K tomu manžel odjede na služební cestu, starší děti obědvají ve škole, mrňousek vám ještě do výběru jídel nekecá. Není to právě skvělá příležitost uvařit si něco podle sebe, podle své chuti? Třeba takový koláčky se švestkama sypaný mákem, jaký vařila naše ketkovská babička. Co na tom, že není sezona švestek, i ty z mrazáku dobře poslouží. 




Na koláčky podle naší babičky bude potřeba:

hladká mouka, sůl, mléko, sádlo
švestky


Do mísy nasypte hladkou mouku, větší špetku soli, promíchejte, zalejte vařícím mlékem, vlastně mouku tím mlékem spaříte, přilejte trochu rozpuštěného sádla. Všeho tak nějak přiměřeně, cílem je vytvořit hladké nelepivé těsto ani příliš tuhé ani příliš řídké. Podle toho kolik máte švestek, tolik těsta si připravíte. Nejdřív směs propracujte vařečkou a potom prsty dohnětejte do potřebné konzistence, pozor těsto je ze začátku horké. 

Než začnete motat koláčky - knedlíky, dejte si vařit v kastrolu vodu. 


Utrhněte kousek těsta, utvořte v dlaních malou placičku, švestku do ní zabalte a zamotejte do koláčky - kuličky - knedlíčku. 

Takto připravené koláčky vkládejte do vroucí vody. Opatrně je vařečkou odlepte ode dna a vařte dokud nevyplavou nahoru. Občas i během vaření je vařečkou odpíchněte, rády se totiž přilepují. 


Uvařené koláčky dejte do mísy, posypte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte. My po vzoru naší babičky mastíme rozpuštěným sádlem, ale můžete i máslem. 

Babička dělala koláčky většinou jenom s kadlátkama, jak švestkám říkala. Slyšela jsem i o variantě s kouskem hrušky, s třešněmi, z vlastní zkušenosti bohužel neznám.
Další variantou, sice pracnější a časově náročnější, jsou knedlíky z bramborového těsta, i ty jsou výborné, hlavně v sezoně čerstvých švestek jim nelze odolat, recept najdete tady.


Všechny koláčky jsou spolu v jedné míse pěkně omakované, omaštěné a nezbývá nic jiného než se do nich pustit. Jak říkávala naše babička: "S chutí do toho a půl je hotovo".



Krásný den a pozor na úsměv plný makových zrníček!

                                                                    Iva Růžičková  

Komentáře

Okomentovat