Přeskočit na hlavní obsah

Zelňačka al dente (na skus)

Abychom i v zimě měli dostatek vitamínů, koupila jsem kysané zelí, a protože se všechno nesnědlo, rozhodla jsem se uvařit ze zbytku zelňačku. U nás doma se nevařila, mě její chuť nevadí, manžel ji má taky rád, tak proč to nezkusit. Děcka si ji nedají, to je jistý, ale na tom nesejde. Pro menší nápovědu nebo spíš pro kontrolu, co a jak, jsem mrkla do knihy plné pokladů české kuchyně od Romana Vaňka. Takže žádná věda, přesně jak jsem si myslela: cibulka, osmahnout, paprika, kmín, mouka, zalít vodou, zelí, brambory, bobkový list a vařit, občas zamíchat. 




Za necelou půl hodinku zkouším brambory - jsou tvrdé. Aha, hmm, Vaněk píše "vaříme na mírném ohni dokud brambory nezměknou", dobře, ok, vařím dál. Zkouška za cca 15 minut - brambory nejsou o nic měkkčí. Tak tady něco nehraje, za dalších deset minut brambory stále nemění svůj tvar. V této chvíli mě napadá oblíbená věta mého tatínka: "A za stálého míchání lejeme do kanálu." 
Přece se tak lehce nevzdám! V tom mi prolétla hlavou myšlenka, že ty brambory asi nezměknou, když se vaří v té kyselé vodě ze zelí a se zelím. No co už, polívka je hotová, nemá cenu brambory dál mučit. A představte si, že tuhle (pro mne moc nepřijatelnou) konzistenci brambor můj muž uvítal s nadšením, neboť se mi prý konečně podařilo uvařit brambory přesně tak, jak on je má rád. Skoro by se dalo říct, že brambory byly "Al dente".




Zelňačka
..................

bílé kysané zelí
cibule, drcený kmín
mletá červená paprika sladká (můžete dát i špetku pálivé)
hladká mouka, sádlo
brambory
bobkový list, sůl, pepř
klobáska nebo vařené uzené maso 
zakysaná smetana



Na sádle nechte v hrnci lehce zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přisypte mletou papriku, drcený kmín, nechte chvilku rozvonět, ale ne moc dlouho ať paprika nezhořkne. Přisypte hladkou mouku a zamíchejte světlou jíšku. Zalijte vodou, metličkou promíchejte, aby se jíška dobře rozpustila. Chcete-li mít v polévce měkké brambory, přidejte je teď a chvíli vařte než přidáte zelí. Nebo si brambory uvařte zvlášť a pak je do polévky jen přidejte. 

Kysané zelí vymačkejte, pokrájejte na menší kousky a přidejte do vývaru s částí kyselého nálevu. Zbytkem nálevu můžete ke konci polévku dle potřeby dochutit. Přidejte bobkové listy. 

Na závěr dejte do polévky na kousky nakrájené vařené uzené maso nebo opečenou klobásku pokrájenou na kostky či půlkolečka.
(ideální maso je z uzených žeber, můžeme použít i plec nebo maso z kolene, pokud je potřeba maso povařit, uvařte je zvlášť ve vodě, jinak by měla zelňačka příliš "uzenou" chuť). 

Dle chuti dosolíme, opepříme popřípadě dosladíme, bobkové listy z polévky vyndejte.
Jemnou chuť polévce vykouzlí lžíce zakysané smetany. 






S takovýmhle pomocníkem je vaření hned veselejší, tak ať i váš den je veselý, rozhodně ať není kyselý.
                                                                 Iva Růžičková

Komentáře