Přeskočit na hlavní obsah

Vídeňský medovník

Medovník nebo Sachr dort? Tak tohle byla pro mě, jakožto pro správnou váhu, skoro neřešitelná otázka a zároveň výzva. Ale pěkně popořádku.

Vrátili jsem se z Vídně, kde jsme mimo jiné navštívili legendární kavárnu Cafe Hawelka. Slavný Sachr dort se nám tam bohužel nepodařilo ochutnat. Znáte to, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Večerní atmosféru kavárny, kde se zastavil čas, jsme nasáli a dort ochutnáme příště, řekla jsem si. Než nějaké příště bude, pokusím se o tento slavný dort sama. Hned druhý den ráno jsem začala hledat na internetu recept. Nakonec jsem stejně sáhla po mé oblíbené kuchařce Babiččino pečení. Sachr tam byl, jenže taky tam byl medovník, který vypadal víc než lákavě.

Těžká chvíle rozhodování, do vedení se dostává medovník, ale ještě nemá vyhráno. Mrkla jsem na seznam surovin, to by šlo. Zběžně jsem přelétla postup. No, tak tohle by nešlo, to vypadá nějak složitě. Ale pak jsem si řekla, že přece nemůže být o moc složitější než sachr a znovu a víc pozorněji jsem si pročetla celý postup. V pátek přijede kamarádka s dcerkama na návštěvu, manžel i Honzík budou z medovníku určitě nadšení. Rozhodnuto, tohle je ten pravý zákusek pro páteční návštěvu. Omlouvám se pane Sacher, dnes to nevyšlo, snad příště a nebo raději nashledanou u vás ve Vídni. 























Medovník
......................

medové těsto:                
450 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička kakaa

130 g cukru moučka
180 g másla
1 vejce
7 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany na šlehání


V míse ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte cukr, vejce, med, smetanu a šlehejte nad parou asi 5 minut. Měl by vzniknout hladký tekutý krém. Přimíchejte k němu sypké suroviny a vařečkou nebo metlou vypracujte hladké těsto. Pokud bude řídé a hodně lepivé, přidejte trochu mouky. V této fázi jsem si říkala, že tuhle hmotu přece nelze vyválet. Vypadalo to jako teplá mazlavá plastelína. Nechte těsto chvíli odpočinout, zakryté utěrkou, ono ztuhne a pak opravdu půjde vyválet.

V receptu psali vyválet pět placek, tak jsem uposlechla a vyválela pět placek. Jako mustr jsem použila talíř, podle kterého jsem obkreslila kola. Všech pět placek by mělo mít stejný tvar, aby na sebe dobře pasovaly až je budete slepovat krémem.

Příště budu chytřejí a vyválím placky více na tenko nebo použiji talíř s větším průměrem. Upečené placky byly zbytečně vysoké, ale v konečném důsledku, jsme se olizovali spokojeně všichni.

Placky válejte rovnou na pečicím papíře. Nemusíte je podsypávat a pak složitě přenášet na plech. Jednouše je vyválené na pečícím papíře šupnete na plech a pak rovnou do trouby. Pečte je v předehřáté troubě na 180 °C asi 4-5 minut. Ale uvidíte sami, podle toho jak vám peče trouba. Upečené placky by měly mít zlatohnědou barvu. Nechte je vychladnout. Jestli je nebudete plnit hned, proložte je papírem a zabalte. Dají se i zamrazit.

Kousky těsta, takové ty odkrojky, upečte společně s plackami, použijí se na posypání medovníku nebo si můžete upéct nějaké tvary pro konečné dozdobení. 


Než se pustíte do sestavení dortu, je potřeba si ještě připravit rumový sirup a máslový karamelový krém.

Rumový sirup:
2,5 lžíce cukru krupice
150 ml vody
30-50 ml rumu

Cukr s vodou svařte v kastrolku, stačí chvilka, jen co se cukr rozpustí. Nechte vychladnout a přidejte rum. Množství záleží na vás. Já dala na poprvé jen těch 30 ml a rum nebyl skoro vůbec v medovníku poznat, příště dám o trošku víc. 

Karamelový krém:   
1 plechovka karamelového Salka 
200 - 250 g másla
70 g mletých vlašských ořechů

Změklé máslo vyšlehejte a postupně zašlehejte celou plechovku karamelového salka, nakonec zamíchejte mleté ořechy. 
Neseženete-li přímo karamelové salko, kupte konzervu slazeného salka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a vařte cca 2 hodiny. Nezapomeňte občas dolít vodu. Po uvaření nechte salko vychladnout a můžete zpracovat.



A teď už k samotnému dortu. První placku položte na tác a potřete ji rumovým sirupem z horní strany. Pak na celou plochu rozetřete část krému, přiložte druhou placku navlhčenou z obou stran, rozetřete krém, přiložte další navlhčenou placku a takhle pokračujte dál se všemi plackami. 
Jenom první placka je navlhčená z horní strany, ostatní z obou stran. Měli byste spotřebovat celou dávku sirupu, opravdu je třeba hodně vlhčit ať má medovník ideální konzistenci. 
  
Poslední díl krému rozetřete na medovník z vrchu a kolem dokola z boku, nechte  pár minut vychladit v lednici. 
Upečené medové zbytky najemno rozmixujte nebo nastrouhejte, smíchejte s mletými ořechy a směsí celý medovník posypte.



Medovník chutná nejlíp trochu odleželý, dejte ho minimálně na 24 hodin vychladit, ale čím déle, tím lépe.



Ze začátku jsem měla obavy a pochybnosti, příprava vypadala komplikovaně, ale nakonec jsem byla překvapená, že upéct medovník je docela snadné. A že je to kalorická bomba? Za ten hřích to stojí :-) 
                                
...........................

P.S. než jsem dopsala tenhle článek, upekla jsem další medovník. Tady jsou postřehy, poznatky a fotky z jeho výroby. S pomocí našeho nejmladšího kuchtíka nám šla práce přímo jako po másle.



Placky z medového těsta jsem tentokrát vyválela tenčí, kulatý tvar jim propůjčila dortová forma, spíš její kulatý bok, který jsem nechala povolený. Podařilo se mi vyválet osm placek, ale taky se mi podařilo jednu při pečení připálit :-) a jednu jsem nastrouhala do směsi na posypání.




Z odkrojků jsem malými formičkami vykrájela srdíčka a hvězdičky na ozdobu a upekla. Krém je tentokrát ze slazeného salka, které jsem dvě hodiny poctivě vařila.





Čokoládové spirálky jsem malovala tekutou čokoládovou polevou na pečící papír a nechala ztuhnout Použila jsem polevu v sáčku, která se rozpustí v horké vodě, pak jen stačí ustřihnout špičku a může se tvořit. Pozor ať nezastřihnete moc, pak byste měli na malování silnou linku.




A když máte k práci takového pomocníka, to vám to jde hned pětkrát tak déle od ruky. Nakonec získá medovník legrační fasádu, promáčknutý okraj a prstíkové důlky prozradí, že se jedná o nefalšovanou ruční výrobu. 



Tak směle do toho !




Tak krásný medový den!     
                                                                             Iva Růžičková 

Komentáře

  1. Ivi, taky děláme a vždycky se po něm jen zapráší :-) a dívám se, že u vás asi taky, co? Ale s takovým pomocníkem ti to musí jít samo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Veru, dlouho jsem váhala, jestli se do pečení medovníku pustit, nakonec jsem zjistila, že to vůbec tak složité není. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat