Přeskočit na hlavní obsah

Bramborová symfonie

Brambory, slanina, sýr a smetana, tyto čtyři věcičky společně zapečené v jednom pekáčku vykouzlí tak famózní lahůdku, že s každým soustem, co vložíte do pusy, nebudete chtít přestat a budete se ládovat jako my, dokud nebude pekáč prázdný. Recept jsem před pár lety objevila v časopise Svět potravin a byla to láska na první pohled, teda přečtení. Pod vznešeným názvem Tartiflette podle lyžařský instruktorů v Savojských Alpách se skrývala neskutečná dobrota ze čtyř skoro obyčejných surovin. 





Tartiflette podle savojských lyžařských instruktorů
..................................................................

brambory
prorostlá slanina
smetana
sýr reblochon (nebo hermadur)



Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky. V receptu se píše na větší kostky, ale je jen na vás, jak velké či malé kostky si nakrájíte.

Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte v pekáčku, dál už nesmažte, vypněte sporák, plotýnku a naopak zapněte si troubu. Do pekáčku přidejte nakrájené brambory, promíchejte se slaninou a zalejte smetanou. 

Nahoru přijdou plátky sýru, položte je pěkně jeden vedle druhého. Čím víc se sýr při krájení lepí na nůž, tím bude výsledek lahodnější. 
Zatím se mi nepodařilo sehnat pravý francouzský reblochon, přiznám se, že jsem se vlastně ani moc nesnažila ho sehnat :-) S českým sedlčanským hermadurem jsou brambory taky skvělé. Smetanu jsem dřív dávala 12%, ale teď používám tučnější třicítku. 

Nemáte-li vhodný pekáček, osmahněte slaninu v hlubší pánvi, přimíchejte brambory a přesypte tuto směs třeba do keramické zapékací mísy a pak pokračujte smetanou a sýrem. 


Pečte v troubě na 150 °C asi tak 45 minut. 
Sýr se částečně rozpustí a se smetanou vytvoří jemný krém. 


Jestli opravdu savojští lyžařští instruktoři takhle vaří tartiflette, to vám nepovím. Co vím ale jistě, když se spojí chuť vařených brambor se smetanou a sýrem, jemná smetanová chuť s vypečenou slaninkou, a to vše společně dohromady, zažijí vaše chuťové pohárky dokonalý koncert a vy se budete olizovat až za ušima.


Ať máte po těchto bramborách v bříšku jako v pelíšku. 
                          

                                                                    Iva Růžičková

Komentáře

  1. Výborné tipy :) A jaký druh oleje běžně používáte ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) olej používám podle toho, co zrovna vařím :-) slunečnicový, olivový, kokosový, dýňový na ochucení polévky a do friťáku řepkový....... a nebo olej žádný a použiji domácí sádlo, tak hezký den :-)

      Vymazat

Okomentovat