Přeskočit na hlavní obsah

Tohle se nesplete

Moje první úplně první vlastoručně uhnětená, upletená a upečená vánočka v životě. Myslím, že se docela povedla. Ještě je potřeba vypilovat to pletení, ale na poprvé jsem spokojená. Snědla se celá, což je důležité. Ani jsem ji nestihla vyfotit, když byla ještě vcelku.



A recept? Ten mám od Báry. Jednou za čas zajdeme s kamarádkama - spolužačkama ze střední na kafčo. Bára je milá štíhlá vysoká blondýnka, má svůj osobitý styl a humor, má dvě malé holčičky, s manželem bydlí v domečku za Brnem a nikdy by mě nenapadlo, že tahle "brňačka ze střední" bude péct vánočku.  Recept mi poslala přes messenger se slovy, snad to půjde přečíst. 



Tak na tuhle Báru jsem si vzpomněla, když jsme se vrátili s manželem ve dvě v noci z vánoční Prahy.  
Zítra vlastně už dnes je neděle, obchod tady u nás bude zavřený, cestovat nikam nehodláme, na pondělí potřebujeme snídani a děti potřebují svačinu do školy, na zadělávání chleba bylo pozdě a ani síla už nebyla. Ještě než jsem usnula, v hlavě jsem přemítala, jaké suroviny doma mám a nemám, co bych mohla upéct a napadla mě vánočka. Aspoň vyzkouším ten recept od Báry. Na kafču říkala, že je to jednoduché, že ona by složité věci nepekla. Když to zvládla Bára, tak to musím přece zvládnout taky a s touto myšlenkou jsem usnula. 
Ráno jsem koukla letmo do mobilu na recept. V první chvíli mě popadla panika, nejvíc mě vyděsil poslední řádek - 9 dílů. Co s tím jako? Zadělám těsto a pak se uvidí a tak se také stalo.






Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi
................................................................

40 g droždí
100 g krupicového cukru
250 ml mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra
40 g rozinek
40 g mandlí
vejce na potření vánočky

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Určitě každý má svůj způsob na přípravu kvásku, já se ho naučila od své maminky a děláme ho takhle:
do plecháčku - hrníčku nalijeme mléko, které mírně ohřejeme, nesmí být vařící, spíš vlažné, zamícháme trochu cukru, aby se rozpustil a rozdrobíme kvasnice a počkáme až vyběhnou, v hrníčku se udělá pěkná nadýchaná kvasnicová čepice. 
Zbytek cukru přisypeme do mísy k mouce, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, přilijeme rozpuštěné máslo,  přidáme žloutky, vzešlý kvásek, rozinky a mandle.
Mandle nakrájíme na menší nudličky nebo si koupíme už nakrájené, část jsem jich dala do těsta, část nechala stranou na posypání vánočky. 
Všechny suroviny vypracujeme v míse vařečkou na tuhé hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 3 hodiny kynout. Během té doby těsto dvakrát nebo třikrát promícháme. 


Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, uděláme z nich bochánky, z nich pak vyválíme válečky.

V této fázi jsem přemýšlela, co s těmi devíti hady budu dělat. Jelikož jsem byla unavená z toho pražského ponocování, nenapadlo mě, jít hledat odpověď na mou otázku třeba na internet, tak jsem těch hadů udělala jen sedm. Ze čtyř jsem nějak upletla základnu a nahoru dala cop ze tří. Ten ze tří umím dokonale, co jsem se napletla Klárce copánků.


Ale příště opravdu udělám těch hadů devět, ono to nebude těžké je zaplést, ostatně taky už mám na ně návod.

Dva prostřední prameny překřížíme - pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny - překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny - překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku.
Konce na obou stranách dobře spojíme.



Základní spodní cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed ho mírně promáčkneme a položíme na něj druhý cop ze tří pramenů, opět trošku promáčkneme, poslední patro tvoří cop ze dvou pramenů zatočený do spirály, jejíž konce zahneme pod základnu. 


Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a na několika místech ji spíchneme špejlemi, aby se nám patra při pečení nerozjela. 
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. 


Vánočku můžete namazat máslem, dát si na ni marmeládu nebo med, výborná je i samotná. Pokud ji nesníte hned, zabalte ji do alobalu, k jídlu bude dobrá i za tři dny.

Zahoďte obavy a pusťte se do pečení vánočky, opravdu to není tak složité a .... 
..... Báro,  dík!

                                                                               Iva Růžičková   

Komentáře