Přeskočit na hlavní obsah

Rychlý šnek

Tihle šneci voní jako trdelník, když je pečete. Chutnají sladce vánočně, když je jíte a recept na ně mi přistál v e-mailu. Jednou za čas nakupuji koření od Antonína a oni mi za to na oplátku posílají do e-mailu recepty. 
A protože si užívám advent, svařené víno a dárky od Ježíška čekají už jen na svoje zabalení, můžu se pustit do pečení nejen vánočního cukroví, ale i něčeho dobrého sladkého jen tak na chuť, ke kafíčku nebo čaji. 
Jde to snadno, tihle švédští šneci z kynutého těsta se skořicovou náplní jsou docela rychlí a v jejich domovině jim říkají Kanelbullar. 







Skořicoví šneci 
...................................

250 ml mléka
25 g čerstvých kvasnic
  • 75 g másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • špetka soli
  • cca 500 - 550 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

  • Náplň:

    • 75 g rozpuštěného másla
    • 45 g cukru krystal
    • 1,5 lžíce mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého kardamomu
    • 1 lžička vanilkového cukru
Do vlažného mléka přisypeme trochu cukru, zamícháme, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, mletý kardamon, cukr, rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a vymícháme nelepivé těsto. Necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi hodinu.


Než těsto vykyne připravíme si náplň. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Necháme chvíli ztuhnout v ledničce, aby náplň z těsta nevytékala.


Vykynuté těsto rozválíme na placku a potřeme skořicovou náplní. Stočíme do rolády a ostrým nožem - jako pilkou - krájíme na 1,5 cm široká kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Šnečky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme třtinovým cukrem.



Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dokud nezezlátnou.



Pusťte si kousek Švédska domů, sněte a v mysli cestujte se šneky se skořicí.
                                                               Iva Růžičková                                                      

Komentáře