Přeskočit na hlavní obsah

Tajemná štola

Za okny chumelí, za pár dní bude první neděle adventní, přemítám v hlavě, co bych měla, mám, musím nebo spíš chci stihnout udělat a připravit. Vypadá to, že adventní věnec na vrata budu tvořit zase na poslední chvíli. Pro stromečky do truhlíků na okna bychom měli zajet v pátek, když v sobotu chceme courat po vánoční Praze. Světýlka na ně jsou snad tam, kam jsem je loni uložila. A co výzdoba doma, když má mrňous právě období zkoumání a přemísťování věcí? V neděli ráno už musí děti objevit nad schodištěm adventní kalendář - malé látkové pytlíčky s překvapením uvnitř, které jim každoročně připínám očíslovaným kramlíkem na prádelní šňůru.
Nejlepší bude, když si k tomu přemýšlení sednu, uvařím si třeba zázvorový čaj a ukrojím kousek vánoční štoly, kterou jsem před chvílí vytáhla z trouby. Možná mi pak všechny ty milé předvánoční povinnosti nebudou připadat tak šíleně strašidelné. 




Vánoční tvarohová štola
.......................................

400 g polohrubé mouky
180 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
200 g másla (hery)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 vejce
kůra a štáva z 1/2 citronu
hrozinky, oříšky
mandle, kandované ovoce

Všechny suroviny zpracujeme na vále ve vláčné těsto, můžeme i v mixéru, oříšky, rozinky, mandle a kandované ovoce přimícháme do těsta až nakonec. Šťávu z citronu přeceďte, pecičky ve štole nejsou pak moc k jídlu.
Z těsta utvoříme váleček, ten rukama roztáhneme do silnější placky a konce přehneme přes sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C, špejlí zjistíme, zda je štola uvnitř upečená. 
Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.  



Tvar štoly znázorňuje Ježíška zabaleného do plenek. Tradice říká, že se štola nemá nakrojit dříve než na Štědrý den večer po bohoslužbě, ochráníme tak dům od nemocí a neštěstí. Ale ruku na srdce. Kolik z nás dodržuje tradice takhle přesně nebo přísně?




Podle historických pramenů byla štola poprvé upečena v Drážďanech. Na Vánočních trzích, které se v Drážďanech konají již od roku 1434, probíhá každou druhou adventní neděli Festival štol či Štolová slavnost. Můžete zde ochutnat nebo si zakoupit domů rozličné druhy štol. 
Největší atrakcí je ale "Voňavý průvod" s několikatunovou štolou taženou koňským čtyřspřežím. Štolu pečou několik dní předem tamní cukráři. Přesný rozměr a váha štoly jsou až do Štolové slavnosti tajné. Vejdou ve známost vždy až těsně před slavností. Vrcholem slavnosti je rozkrojení štoly a štola je pak rozprodána návštěvníkům trhu.








Ať již do Drážďan či na jiný vánoční trh zavítáte, ať si štolu upečete nebo koupíte, 
přeji vám  krásný a pohodový adventní čas!                    
                                                                                        Iva Růžičková                                                                                    

Komentáře

  1. Vypadá moc pěkně. Štolu taky peču, ale nikdy ju takhle nepřekládám. Ta tvoje má lepší tvar, příště to tak vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, děkuji a až vyzkoušíš, napiš, jak to dopadlo :-)

      Vymazat

Okomentovat