Přeskočit na hlavní obsah

Rohlíčky jak podkovičky

Svatomartinské rohlíčky mají tvarem připomínat podkovu koně, na kterém svatý Martin přijel a přivel první sníh. Naši předkové měli vypozorováno, že v tomto období přichází zima a jedna z pranostik říká: Na svatého Martina, bude dobrá peřina. Dobrá bude i dozlatova upečená husa, svatomartinské rohlíčky a také víno. To vše je spojeno s tradicí oslav sv.Martina. Na husičku jsme chodívali do hospůdky na Šmelcovně a rohlíčky pečeme s dětmi doma. Vždycky se u toho hodně nasmějeme. Největší legrace a zároveň nejtěžší úkol je rohlíček vůbec zamotat.



Receptů na svatomartinské rohlíčky je hned několik včetně těsta kynutého. Ten náš recept mám od kamarádky. Ještě když se naše holčičky, dnes již velké slečinky, vozily v kočárku, volala jsem jí, kdy zajdeme na nějaké to kafíčko a ona na mě vyhrkla, jak je zaneprázdněná, jak to a tamto musí zařídit a vyřídit, jak neví, kde jí hlava stojí a ještě ke všemu musí jít do školky péct s ostatními maminkami jakési svatomartinské rohlíky na dětskou besídku. Její slova se na mě valila jako povodeň a já zbystřila až při poslední větě a opatrně jsem jí vstoupila do řeči: "A co to je za rohlíčky? Máš na ně recept?" Od té doby, letos již dvanáctým rokem, pečeme i my doma na svatého Martina ořechové rohlíčky podle kamarádčina receptu.



Svatomartinské rohlíčky
...............................................
500 g polohrubé mouky
50 g čerstvého droždí
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 hera
6- 8 lžic mléka
1 vejce na potření

Všechny suroviny zpracujte ve vláčné těsto. Velice dobře to za vás zvádne robot. Těsto nekyne, můžete se hned pustit do rohlíčků. Rozdělte si těsto na menší části a z každé vyválejte placku, nožem rozkrojte na trojúhelníky a na každý dejte náplň, od širší strany srolujte do rohlíčku, konce upravte nebo je nechte volné. Náplň může být ořechová, maková nebo povidlová. 



Rohlíčky před pečení potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte je v předem nahřáté troubě na 180 °C, upečené a ještě teplé je můžete obalovat v cukru, ale stačí je jenom lehce pocukrovat.






Ořechová náplň: mleté vlašské ořechy smíchejte s moučkovým cukrem, bílkem a troškou rumu, zbylý žloutek použijete na potření rohlíčků

Maková náplň: mletý mák, moučkový cukr, mletou skořici a strouhanou citronovu kůru smíchejte v misce. Mléko přiveďte k varu a zalijte jím makovou suchou směs, zamíchejte a nechte chvíli odpočinout. S mlékem opatrně ať není náplň příliš tekutá, ať mák neplave v mléce.


S těstem rozhodně neotálejte, pokud nechcete mít místo rohlíčků obrovské nafouklé rohlíky. Kvasnice dělají jen svou práci. Díky malému pomocníčkovi, který mi letos do vyváleného těsta dloubal prstíkem a dělal díry nebo mi doprostřed připraveného trojúhelníčku posadil autíčko nebo kostičku, trvalo motání rohlíčků o něco déle, ale už teď se těším na příští rok, jak bude zamotávat rohlíčky s náma

Po slané dokřupava upečené husičce přijde se hodí závěrečná sladká tečka, co třeba tihle rohlíčci?
                                                                      Iva Růžičková               

Komentáře