Přeskočit na hlavní obsah

Mrkev a vepřové

Sklízeli jste na zahrádce mrkev? Než ji všechnu zpracujete a uskladníte, upečte si třeba mrkvový dort nebo mrkvové šátečky a nebo co říkáte kombinaci mrkve s vepřovým masem? Že to není zrovna vaše oblíbené jídlo? Ať vám již z jakéhokoliv důvodu nechutná, věřte, že po vyzkoušení tohoto receptu budete vepřové v mrkvi milovat. Vím, o čem mluvím. I já měla v hlavě zakódováno, mrkev dušená s masem, v žádném případě. 




Vzpomínky mě zanesou na základku do sedmé třídy na lyžařský kurz. Dodnes si pamatuji na ty silné a dlouhé plátky, co plátky, ba přímo pláty mrkví, které byly úplně bez chuti, nudně se povalovaly na talíři a velmi přesvědčivě vás odrazovaly od posledního kousku odvahy, co ve vás byla, k jejich ochutnání. Maso byste v té oranžové hromadě marně hledali. Od té doby jsem se tomuto typu jídla vyhýbala obrovským obloukem. 

Nedávnou jsem ale objevila recept a už při jeho čtení jsem tušila, že tohle bude jiná písnička. Sama jsem s napětím a zároveň zvědavostí očekávala, jaký bude konečný výsledek. Můžu vám říct, že z pouhých čtyř surovin vykouzlíte něco naprosto tak báječného, něco tak úžasného, že se vám při prvních soustech na chvíli zastaví i dech.



Vepřové dušené v mrkvi
...................................

vepřová plec, mrkev, cibule, sůl
olej nebo sádlo, kmín, pepř, muškátový květ

Maso nakrájejte na kostky, osolte a zprudka je opečte v kastrolu na rozpáleném tuku do zlatova. Maso nedávejte vše najednou, to by se spíše dusilo, dávejte je do kastrolu po částech ať se může krásně opéct ze všech stran. Hotové opečené kousky si odládejte stranou na talíř nebo do misky a pokračujte v opékání další várky. Rozhodně tuto fázi nepodceňujte a maso opečte poctivě, záleží na tom celý konečný chuťový výsledek. Zapomeňte na to, že byste chuť potom dohnali nějakou vegetou. Ta v tomto jídle nemá vůbec co pohledávat.

V kastrolu ve výpeku po mase orestujte mrkev, může být nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná nahrubo. Dle potřeby přidejte tuk. Po chvíli přisypte nakrájenou cibuli a restujte tak dlouho až budete mít krásný zlatohnědý zeleninový základ, který dá celému jídlu výslednou barvu a také chuť. Aby se vám zelenina nepřipalovala, přilijte trochu horké vody, ta se hned odpaří, ale oddálíte tím připálení a případné zhořknutí základu. Takhle to opakujte dokud nebudete mít zlatohnědý základ hotový. Pak vraťte do kastrolu maso i se šťávou, kterou pustilo, zalijte vodou tak, aby bylo maso ze dvou třetin ponořené. Pokud máte rádi kmín, můžete ho nyní přidat. Já vařila variantu bez kmínu. Kastrol přikryjte pokličkou a maso se zeleninou duste zvolna asi hodinu. 

V mezičase si připravte zbytek mrkve, můžete ji nakrájet jak je libo nebo si pohrát a vykrajovat různé tvary.

Po hodině dušení by mělo být maso téměř měkké, vyndejte je opatrně do nového kastrolu. Šťávu přeceďte na maso a cibuli s mrkví na ně přepasírujte přes cedník nebo můžete mrkev s cibulí rozmixovat ve šťávě dohladka. Přidejte mrkev, kterou jste si v mezičase připravili a nechte ještě dusit, dokud nebudou mrkev a maso úplně měkké. Na závěr přidejte plátek másla na zjemnění, ale už nevařte. Dochuťte mletým pepřem, muškátovým květem popřípadě dosolte. Podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo šťouchanými bramborami.



Jak sliboval recept, jídlo bylo opravdu plné a příjemné v chuti, svěží a výrazné v barvě.
Nebojte se a pozvěte mrkev k vám na talíř. 
I zdánlivě obyčejné jídlo lze připravit velmi neobyčejně chutně.
                                                                                          Iva Růžičková   

Komentáře

Okomentovat