Přeskočit na hlavní obsah

Koření nejen do polévky

Libeček se mi letos na zahradě pěkně rozrostl, nejen že se rozkošatěl do šířky, ale některé výhony dosahovaly výšky skoro až jeden metr. Jako správná hospodyňka musím myslet i na zimu, kdy nebude libeček čerstvý, a tak si dělám zásoby. Při pohledu na krásné zelené lístky mě napadlo, že by byla škoda jej jenom nastrkat v pytlíku do mrazáku, že ho letos i nasuším. 



Na blogu Kuchařky ze Svatojánu jsem náhodou objevila recept na polévkové koření. To je nápad, skoro všechny ingredience mi rostou na zahradě. Proč kupovat průmyslově vyráběnou vegetu či podravku, když si můžu takové dochucovadlo vyrobit z vlastních domácích surovin? Jediné, co koupím bude lahůdkové droždí a sušená cibule. Neumím si představit, že by se celým naším domečkem linula cibulová vůně.  


Sušička jela na plné obrátky. Plátky mrkve, petržele, celeru, kolečka pórku, to vše se měnilo ve zkroucené suché hoblinky. Nať petržele, celeru, libečku, saturejky, to vše přijde do téhle mojí domácí směsi. 


Bylo nasušeno. Teď nastává ta nejdůležitější fáze, všechnu zeleninu a bylinky bude potřeba namlít. Ale v čem? Mlýnek ani mixér nemám, tyčovým mixérem by lítalo všechno všude okolo, to by bylo, abych na něco nepřišla. Ještě že máme doma smoothie mixer. Představte si, kdo by to byl řekl, že tak dobře poslouží i při mletí sušené zeleniny a bylinek.


A naše nové domácí polévkové koření bylo na světě. Dá se použít nejen do polévek, ale i do omáček nebo pomazánek.

Voňavé bylinkové vaření vám přeje
                                                       Iva Růžičková 

Komentáře