Přeskočit na hlavní obsah

Koření nejen do polévky

Libeček se na zahradě krásně rozrostl a nejen že se rozkošatěl do šířky, ale některé výhony dosahovaly výšky skoro až jeden metr. Měla jsem z něho obrovskou radost a přemýšlela, jak jinak si uchovat jeho aroma na zimu než jenom obyčejně nastrkat libečkové listy v pytlíku do mrazáku, jak jsem to dělala doteď. Zkusila jsem prozkoumat internet a jako nejúžasnější věc se jevilo polévkové koření. Skoro všechny jeho ingredience rostou na naší zahradě. Proč kupovat průmyslově vyráběná dochucovadla, co se tváří děsně zdravě a etiketa na obale tvrdí, že obsahují jen ty nejlepší přírodní složky se samé nejčistší přírody. Vždyť si takové koření můžu vyrobit sama z vlastních surovin a navíc přesně vím co a kolik do něho dávám. Jediné co koupím bude lahůdkové droždí a sušená cibule. Neumím si představit, že by se celým naším malým domečkem linula cibulová vůně. 
Sušička jela na plné obrátky. Plátky mrkve, petržele, celeru, kolečka pórku, to vše se měnilo v suché zkroucené hoblinky. Nať petržele, libečku, saturejky, celeru, tyhle suché lístky také přijdou do téhle domácí polévkové směsi.


Polévkové koření
..................................
mrkev, petržel, celer
pórek zelená i bílá část
nať petržele, celeru
libeček, saturejka
sušená cibule
lahůdkové droždí

Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky, dobrým pomocníkem je škrabka na brambory, kterou vytvoří docela tenké a dlouhé plátky, pórek nakrájejte na delší nudličky, zelené bylinkové natě omyjte a odstraňte nehezké listy, potom vše usušte v sušičce. Nasušenou zeleninu a bylinky rozmixujte najemno, přimíchejte sušenou cibuli. a lahůdkové droždí.
Koření uchovávejte v uzavíratelné sklenici na suchém místě.





A domácí polévkové koření je na světě. Kromě polévek jej můžete použít do omáček nebo pomazánek.
                                                         Iva Růžičková 

Komentáře