Přeskočit na hlavní obsah

Jablíčka v kleci

Přivezla jsem od rodičů košík jablek. Než je děti všechny sní, chtělo by některá jablíčka pozvat na rande se štrůdlem nebo co třeba mřížkový koláč, který peče moje maminka. V podstatě je úplně jedno jakou buchtu upeču. Pokud nepřijde návštěva k nám nebo já nevezmu buchtu a vypravím se s ní k někomu na návštěvu, budu ji muset sníst sama. Možná mě zachrání Klárka, která si ji dá ke snídani a vezme si dva kousky na svačinu do školy. Něco málo ještě ochutná Matyášek a pak už je to celé v mé režii. Jinak to nevidím než že babička a dědeček budou mít k nedělní odpolední kávě jablkový mřížkový koláč. 




Mřížkový koláč s jablky
.....................

300 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
150 g cukru moučka
150g hery
1 vejce
1/2 vanilkového cukru
1,5 lžíce mléka
trochu mleté skořice, trochu rumu

náplň: jablíčka, cukr, mletá skořice 

Suroviny zpracujte na vále nebo v míse do hladkého těsta, máte-li robot, můžete svěřit práci jemu. Polovinu těsta vyválejte částečně válečkem a přeneste na vymazaný a moukou vysypaný plech, zbytek je třeba doladit ručně, pěkně rovnoměrně vymačkat  těsto do formy, plechu. Na těsto nastrouhejte oloupaná jablíčka nebo je nakrájejte na tenké plátky, posypejte cukrem a skořicí. Z druhé poloviny těsta vyválejte válečky, křížem krážem je pokládejte na jablíčka, tak aby vznikaly mřížky. Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C a vpichem špejle zjistíte, zda je již upečeno.



Uvedený recept je poloviční dávka, která vystačí na menší plech nebo koláčovou formu většího průměru. Já jsem tentokrát použila formu porcelánovou, je menší, má průměr 22 cm a tak spodní vrstva těsta a kraje byly zbytečně vysoké. Koláč je po upečení křehký a trochu suchý a drobivý, máte-li raději vláčnější, počkejte si pár hodin, koláč změkne a druhý den je teprve úplně nejvláčnější.
 


Sladká vůně jablíček a skořice linoucí se z trouby ve mně vyvolala vzpomínky na dětství, kdy babička pekla kynuté štrůdly. Ještě vlažný nám ho nakrájela a k tomu nám četla pohádky z leporela. Připomnělo mi to také plátky jablíček, které babička do štrůdlu krájela. Se sestrou jsme si jich vždycky pár vzaly, obalovaly je v krystalovém cukru a mleté skořici. Cukr křupal mezi zuby, skořice nám křivila pusinky, když jsme si jí nasypaly hodně a šťáva z jablíček vše doladila. Prostě nezapomenutelná chuť z dětství. 


Zastavte se na moment, zkuste jablíčkové plátky s křupajícím cukrem nebo jen pozorujte barevné listí za okny, uvařte si ke koláči čaj nebo kávu a ponořte se na chvilku do svých snů či vzpomínek. 

Krásné snění s voňavými jablíčky vám přeje 
                                                  Iva Růžičková                         

Komentáře