Přeskočit na hlavní obsah

Coleslaw z Ivančic

Sklizeň šťavnatých křupavých hlávek zelí právě vrcholí. Ne však každá hlávka zelí musí bezpodmínečně skončit nakrouhaná se solí a kmínem ve škopíku. Smícháme-li zelí, mrkev a cibuli, získáme čerstvý a osvěžující salát plný vitamínů, všem jistě známý pod názvem Coleslaw.




Jak tak procházím a čtu různé weby a časopisy o vaření a jídle, vyčetla jsem, že původ salátu Coleslaw sahá až do Holandska, kde Koolsla znamená zelný salát. Nejvíc se ale salát proslavil díky americkým fastfoodovým restauracím.  V Holandsku jsem nebyla, tak nevím nakolik je informace pravdivá :-) v KFC jsem kromě kousku smaženého kuřete nic jiného nejedla, na nápad připravit si Coleslaw doma mě přivedla moje kamarádka. Zprvu jsem jí volala pokaždé, když jsem chtěla salát dělat, abych si ověřila správnost všech ingrediencí. Časem jsem jej zařadila do našeho jídelníčku častěji, recept si zapamatovala a rada po telefonu ohledně salátu nebyla třeba. Teď dávám recept na blog a tak můžete vyzkoušet Coleslaw podle Irči z Ivančic i vy, je opravdu výtečný.


salát Coleslaw

....................

menší hlávka bílého zelí, mrkev, cibule
majonéza, sůl, pepř, citron

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme majonézu, sůl, pepř a citronovou šťávou - přiměřeně, přidat můžeme kdykoliv. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici odležet.


Salát je skvělým doplňkem ke grilovanému masu. Hodí se jako příloha ke smaženým jídlům, řízek nebo smažené kuřecí paličky tak získají úplně nový rozměr. A bude vám  chutnat i samotný.

Pusťte vitamíny do kuchyně a život bude zábavnější
                                                                           Iva Růžičková  

Komentáře

Okomentovat