Přeskočit na hlavní obsah

Seber si svých pět švestek

Podzim bez švestkových knedlíků si neumím představit. Letošní rok ale u nás nebyl moc k ovoci štědrý, mohou za to neobvyklé dubnové mrazy. Naštěstí se těch pět švestek na knedlíky našlo na zahradě u mých rodičů. 
Naše babička dělávala švestkové knedlíky ze spařeného těsta a říkala jim koláčky. Její koláčky byly poctivě omakované a doslova se koupaly v rozpuštěném sádle. Na dně mísy pak vznikla pěkně hustá maková kašička, které jsem se jako malá vyhýbala. Tyhle koláčky vaříme celá léta, mě ale lákalo zkusit koláčky - knedlíky z těsta bramborového.


Úkol pro Honzíka, našeho prostředního synka, který se věčně nudí, byl jasný. Pomlít mák a pěkně ručně na starém mlýnku. Pro milovníka bramborových knedlíků to byla výzva. Zprvu šlo mletí dost ztuha a místo máku z mlýnku tekl málem olej. Po malém servisním zásahu mého muže už se sypal máček jedna báseň. Není divu, vždyť mlýnek si ležel skoro dvacet let v komoře u strýčka na Vysočině. Schovaný v polici, zabalený v papíře, s měděnkou na těle a nikdo na něj nesměl sáhnout. Teď má mlýnek čestné místo na polici u nás v kuchyni a vypadá to, že také bude v provozu jen vyjímečně. Aspoň ten prach bych na něm měla občas utřít.



Švestkové knedlíky z bramborového těsta

.......................................
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
špetka soli

Brambory uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nastrouhejte najemno. Než se pustíte do hnětení těsta, dejte si vařit vodu v hrnci. Voda by měla vždy čekat na knedlíky z bramborového těsta, ne naopak.
K nastrouhaným bramborám přidejte hrubou mouku, sůl, vajíčka a zpracujte do těsta. Těsto by nemělo být ani tuhé ani moc řídké, mouku proto přisypávejte postupně. Nenechávejte pak těsto dlouho stát, řídne a knedlíky by se rozvařily. 


Švestky pečlivě zabalte do těsta a v dlaních knedlíky ještě pěkně dokulata zakoulejte. Dávejte pozor, ať nemáte někde trhlinku, švestky by se pak při vaření vykutálely do vody. Knedlíky opatrně vkládejte do vroucí vody a vařte asi 7-8 minut.





Uvařené knedlíky posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Také se mi osvědčilo, použít na bramborové těsto brambory uvařené z předešlého dne. Tyhle brambory pak stačí jen nastrouhat najemnou a smíchat s ostatními surovinami. Jakmile se jednou naučíte bramborové těsto, můžete s ním pak kouzlit a vykouzlit úžasné pokrmy, jak sladké, tak slané.




Teď nezbývá nic jiného než říct Dobrou chuť, pusťte se do nich, ať již máte koláčky či knedlíky, určitě se po nich jen zapráší.

                                                               Iva Růžičková                                                                                     

Komentáře