Přeskočit na hlavní obsah

Polívkárna

Každý máme svoje sny, přání, plány a nápady. Můj muž jich má spoustu, některé již zrealizoval, některé jsou hotové na půl a některé ještě čekají v šuplíku až přijde jejich čas. Jedním takovým šuplíkovým nápadem je "Polívkárna". Něco jako bistro nebo fast food, nejlépe u dálnice nebo v centru většího města, s nabídkou čtyř pěti polévek. Zastavíte se, slupnete polévku a pokračujete ve své cestě dál. Než on tu svoji Polívkárnu otevře, já zatím pilně trénuji, abych mu jednou neudělala ostudu. 
Následující polévky lze s drobnou úpravou vařit i pro malé dětičky. Zelenými bylinkami (petrželka, čerstvá bazalka) nemusíte šetřit, pozor však na koření jako je kari nebo chilli, ty rozhodně do jídel pro mrňousky nepatří. Zrádný je dokonce i muškátový oříšek, který může způsobit ospalost.


Což takhle dát si špenátovou? 
............................................................
V knize Receptury teplých pokrmů vydané v roce 1974, kterou mám od maminky, je tato polévka zařazena mezi polévky zdravotní, takové polévky bez nápadu. Ale i tuhle polévku můžeme uvařit chutně a nudu u ní určitě nečekejte. Rozhodně stojí za to ji zkusit.


Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát, zalijeme vývarem, vodou (v recepturách dávají mléko) a povaříme. Pak rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme zpět na oheň, vmícháme rozkvedlané vajíčko a ještě chvilku povaříme. Dochutíme solí, kdo má rád více česnekovější chuť, přidá si ještě čerstvý prolisovaný česnek. Podáváme se zakysanou smetanou, strouhaným parmezánem nebo opečeným rohlíkem nakrájeným na kostičky. 
Varianta pro mrňousky - určitě méně soli, do polévky je možné místo opečených rohlíků přidat vařenou bramboru. 



Gulášovka
............................................................
Kdo by neznal klasiku, gulášovka se vaří snad v každé domácnosti, nesmí chybět v žádné hospůdce ani restauraci. S pravou maďarskou paprikou získá nejen skvělou barvu, ale i vynikající chuť.



Na sádle či oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hovězí maso buď mleté nebo nakrájené na malé kostičky, orestujeme, zasypeme mletou paprikou, zamícháme, přilijeme vodu, přidáme kmín, osolíme a pozvolna vaříme do měkka. Ve chvíli, kdy je maso skoro měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory. Pro zahuštění polévky přidávám záklechtku (hladkou mouku rozmíchanou ve vlažné vodě, aby se netvořily hrudky, do polévky lijeme přes cedník). Vaříme, dokud nejsou brambory měkké a zároveň se ztratí chuť mouky. 
Na dochucení přidáme prolisovaný čerstvý česnek, sušenou majoránku, tu promneme mezi dlaněmi, aby se rozvoněla, sůl, pepř, popř.pálivou papriku. Mrňouskům opět bez výrazného a pálivého koření s menším množstvím soli.




Drožďová polévka 
....................................
Tato nenápadná skoro obyčejná polévka si jistě zaslouží vaši pozornost, na přípravu není složitá, naše děti ji mají moc rády.


Cibuli nakrájíme na větší kousky, mrkev nastrouháme nahrubo a obojí orestujeme na oleji, přidáme kostku čerstvého droždí a opékáme až začne droždí vonět, přilijeme vodu. Přidáme nastrouhanou petržel, celer, zelenou petrželovou nať, libeček a osolíme.
Vaříme cca půl hodiny, pak polévku přecedíme. Já ještě při cezení trochu vařené zeleniny přes cedník do polévky přepasíruji. 


Naše děti mají v této polévce nejraději těstoviny - nudličky, hvězdičky, mušličky, co zrovna doma máme a těší se, že ty co zbudou, sní pak jen tak samotné. Může se přidat i uvařený bulgur.



Polévka z červené čočky
.................................................
Polévka z červené čočky příjemně zahřeje a zasytí, do podzimního počasí, které nyní panuje, je to ideální volba. 


V hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou mrkev, přidáme kari a krátce zarestujeme, přilijeme vodu nebo vývar. Přidáme propláchnutou červenou čočku, brambory nakrájené na kostičky a zelenou petrželovou nať. Čočka se vařením částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile jsou brambory měkké, je polévka hotová. Petrželové listy a stonky vyndáme, polévku dochutíme solí a pepřem.



Kdo má rád pálivější chuť, může přidat mleté chilli. Do hotové polévky můžete vmíchat kosové mléko, polévka se tím zjemní a získá exotičtější chuť. 
Mrňouskům samozřejmě bez kari, pepře, chilli a také méně soli. 


Nebojte se vstoupit do naší virtuální Polívkárny!

                                                               Iva Růžičková  

Komentáře

Okomentovat