Přeskočit na hlavní obsah

Neobyčejně obyčejné Hokaido

Zastávám názor, že jíst se má to, co zrovna na zahradě vyrostlo. To ovoce a ta zelenina, jejichž je právě sezona. Dětem vysvětluji, že jahody v zimě můžou být tak jedině v pohádce o dvanácti měsíčkách. A protože je babí léto, ráno už je chladno a odpolední sluníčko je takové zubaté, je dobré dát si něco na zahřátí. Co třeba dýňovou polévku? Zrovna je jejich čas, dýně hokaido se nemusí loupat, polévka bude uvařená za chvilku. Zdánlivě pohodové vaření dá ale někdy pořádně zabrat.



Zatímco si dýně a zelenina pobublávají v hrnci, vyběhnu dvakrát před dům pro našeho mrňouska. Jeho nejnovějším objevem je klika u dveří.  "Když pořádně natáhnu ručičku, stoupnu si na špičky, stačí trošku zabrat a klika povolí," prozrazuje jeho šibalský úsměv ve tváři. 
Očička mu svítí nadšením, ale já toto nadšení rozhodně nesdílím, takže za pár minut je klika otočená nakolmo. Tak, a teď už nám neutečeš. Za dopoledne asi šestkrát doplňuji lahvičku čajem, třikrát mrňouse přebalím, za obrovského křiku ho už počtvrté sundavám z okna. Sedačka, která se proměnila v trampolínu, je skvělým můstkem při lezení na okno. 
"Api, api, ááááápi, bim bam" (překlad: hopi, hopi hopsá, bác)
"Jsem ti říkala, ať tam nelezeš. Ježiši, co ta rozsvícená lampička zase?"
"Ééšiši, aoooj" a už si to štráduje z kuchyně ven na dvůr.
Abych zkontrolovala, jak je na tom dýně v hrnci, musím překročit dvě autíčka, jedno letadlo, několik kostek a vysypané piškoty. 
Ve chvíli, kdy je dýně měkká a beru do ruky ponorný mixér, chce se mi vykřiknout Hokajdóóó! jako když kdysi Archimédés volal Heuréká.


Krémová polévka z dýně Hokaido
....................................

dýně hokkaido, cibule, mrkev, smetana
 granulovaný česnek, sůl, pepř, muškátový ořech 

Dýni omyjeme, rozpůlíme, dužinu uvnitř i se semínky odstraníme a dýni nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno a na hrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme pokrájenou dýni, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme granulovaný česnek, sůl a vaříme až je dýně měkká.

Poté rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a na škodu nebude ani pár strouhnutí muškátového oříšku. Na talíři pro zjemnění přidáme pár lžiček smetany. Nebo můžeme smetanu zamíchat do celé polévky ještě v hrnci.

Přidáte-li dýňový olej, posunete nejen tuto polévku, ale i vaše chuťové buňky do vyšších sfér. Opražená dýňová semínka dodají polévce ještě více luxusu. Pokud nemáte zrovna dýňová semínka po ruce, lze se spokojit i s kostičkami rohlíku opečenými na másle.



Příjemné chvíle s dýňovým pohlazením vám přeje
                                                               Iva Růžičková 

Komentáře

  1. Ivi,skvělý. Výborné jsou nakonec dát nahoru tenoučké plátky dozlatova opečené anglické slaníny :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se chystáme na Dýňovku

    OdpovědětVymazat
  3. Nejlepší dýňovka je s půl kilem krkovice...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat