Přeskočit na hlavní obsah

Máte-li švestek dost

a nesbíráte je do bečičky, abyste je proměnili v tekutou medicínu, zkuste si upéct švestkový koláč. Bude to nejen výborná snídaně, ale i odpolední svačina ke kávě. To jsem si řekla i já a málem snídala a večeřela koláč sama, nebýt návštěvy, která mi od něho s radostí a chutí pomohla. Naše děti by totiž nejraději stále dokola snídaly jen lupínky, křupínky, cereálie s mlékem a nad čerstvým švestkovým koláčem jen ohrnuly nos.


Švestkový koláč z kynutého těsta
....................................................................
250 g polohrubé mouky
(část můžete namíchat se špaldovou)
1/4 lžičky soli
strouhaná citronová kůra
20 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
1 žloutek
2 lžíce oleje
mléko podle potřeby

Tenhle recept na kynuté těsto jsem si velmi oblíbila, hodí se totiž k jakémukoliv ovoci. Část z uvedeného celkového množství mouky můžete s klidem nahradit moukou špaldovou, ať už hladkou či celozrnnou. Vyzkoušela jsem oba druhy a výsledek byl vždy skvělý. V případě většího podílu špaldovky nebo dokonce celé dávky, mi přijde těsto mazlavější a není tolik nakynuté. Nahrazuji tedy špaldovou moukou jen třetinu.


Mouku prosejte do mísy, utvořte v ní důlek a do něho rozdrobte droždí, zalijte čtyřmi lžícemi vlažného mléka, posypte částí cukru a mísu přikryjte třeba utěrkou. Droždí asi po deseti minutách zvětší objem a na povrchu utvoří hustou pěnu. 
Přidejte ostatní suroviny, mléko přilévejte po částech podle potřeby a vypracujte středně tuhé hladké těsto. Můžete ručně vařečkou, avšak robot tuhle práci za vás zvládne hladce levou zadní a rychleji. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, klidně i hodinu. V mezičase si připravte drobenku: 
Drobenka:
polohrubá mouka
moučkový cukr
máslo
mletá skořice
Všechny suroviny zpracujte rukama v hlubokém talíři nebo misce na ne moc drobivou ani ne moc lepivou směs. Švestkám, co by poslům podzimu, sluší voňavá chuť skořice, určitě se nebojte ji do drobenky přidat.



Vykynuté těsto roztlačte rukama do sádlem vymazaného plechu nebo kulaté koláčové formy. Očištěné švestky rozpulte, odstraňte pecky a pokládejte je slupkou dolů na těsto, nakonec posypte drobenkou. Pečte v předem nahřáté troubě na 180°C.



Oproti loňskému roku nebyl ten letošní na švestky moc štědrý, prostě příroda ví sama, co a jak. Jeden rok je hojnost, druhý ne. Náhodou jsem objevila při toulkách za naší zahradou dva menší stromky obsypané švestkami. Bez dovolení jsem si dovolila jich pár natrhat, jen na jednu buchtu a z buchty jsem pak na chvíli udělala modelku. Při podvečerním zapadajícím slunečním svitu jí to náramně slušelo. Obě jsme si to focení užily. Fotit s plnou pusou není žádná překážka, pozor však na ulepené prsty.




Užijte si švestky, dokud jsou, budou totiž zase až za rok.      
                                                                  Iva Růžičková   

Komentáře